Прочитај ми чланак

Странка Слободе и Правде усвoјила декларацију о регионалној сарадњи

0

Јасно смо опедељени да изградимо друштво на бази поштовања према свим невиним жртвама ратова 90-тих година. За нас су жртве људи, а не бројеви и заставе. Жртвама дугујемо поштовање, а њиховим породицама истину о судбини њихових најмилијих као и проналажење и кажњавање злочинаца.

Питање несталих особа током ратних сукоба 90-тих година видимо као хумано и хуманитарно, а не као политичко или национално питање. У складу са тим предлажемо формирање заједничке Комисије за проналажење несталих особа на територији бивше Југославије. Та комисија кроз пуну координацију свих надлежних институција има за циљ да у најкраћем могућем року расветли судбину сваког несталог човека. На хиљаде људи чија је судбина и даље непозната, огромна су хипотека на нашу заједничку будућност, док је бол њихових породица подсетник немара лажних чувара националних интереса.

 Инсистираћемо на брзом процесуирању свих починилаца ратних злочина, чија су недела нанела огромну бол пордицама, али и штету односима међу народима. Они који су у име било ког народа или нације, учинили злочине према невиним људима, морају одговарати пред судовима и добити казне које ће јасно потврдити наше опредељене да живимо не у сенци злочина већ у духу правде, помирења и заједничког напретка.

 Афирмисаћемо ригорозну законску процедуру за свако изазивање националне, верске или расне нетрпељивости и мржње, уз пуно санкционисање сваког истицања симбола, парола и других обележја, која у себи носе увреду и бол за друге народе, вере и туђе жртве.

Обавезујемо се да ћемо у најкраћем могућем року решити све заостале и нерешене имовинско-правне односе који су наслеђе ратова 90-тих година. Залагаћемо се да се обезбеди припадницима свих народа коришћење свих права која су изгубили, јер су били друге националности, или вере током ратних операција 90-тих година. Са свима који искрено деле идеју помирења у региону борићемо се за пуну функционалност радних, економских, имовинских, пензионих и других права избеглог становништва без обзира на националну припадност.

 Подстицаћемо укључивање политичких представника Срба у институције и Владе у региону, са јасним ставом о нужности њиховог самосталног деловања, полазећи од тога да они најбоље знају шта је њихов интерес и како да га штите. Срби у региону ће у Србији имати партнера и активног помагача да остваре сва своја права, уз недвосмислено поштовање суверенитета држава у којима живе.

Привредна размена, регионални економски пројекти и заједнички наступи на трећим тржиштима лишени било каквих препрека у актима и економским политикама регионалних чинилаца ће бити у фокусу наше сарадње. Јасно смо усмерени на стварање јединственог економског, привредног, трговинског и царинског простора Западног Балкана, као просперитенте европске регије чије државе су пуноправне и равноправне чланице Европске уније.

Динамична размена културних и спортских активности у циљу стварања заједничког и културног простора јесте предуслов катарзе кроз коју је неопходно да прођемо сви у циљу стварања боље будућности.

 Спроводићемо размену студената са наших Универзитета, са циљем повезивања академских заједница и афирмације знања као највеће компаративне предности 21. века. У складу са тим залагаћемо се за обезбеђивање једноставне проходности на Универзитетима региона, као и признавање диплома и других академских звања.

 Кроз јединствену мрежу документаристичких центара подстицаћемо израду и емитовање документарних програма о страдањима цивила током ратова 90-тих година, као и њихово емитовање на јавним сервисима ради упознавања људи са жртвама других народа и злочинима који су чињени у наше име.

 Урадићемо све да креирамо услове за дијалог између представника верских заједница у правцу помирења, сарадње и прихватања различитости, као једног од највећих богатстава Западног Балкана.

Без помирења народа Западног Балкана и започињања дијалога међу народима, а не , међу од народа, одрођеним елитама и режимима, грађани овог дела Европе су осуђени на лош живот. У процесу помирења неопходна нам је помоћ Европе, свих оних који верују у европске вредности и који грађане Западног Балкана сматрају Европљанима.