Прочитај ми чланак

Стране НВО хоће да уједине опозицију: Радикали рекли НЕ – траже нове изборе

0

Заменик председника Српске радикалне странке (СРС) Александар Шешељ изјавио је данас да СРС неће учествовати у дијалогу представника власти и опозиције, на који је позвао председник Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић.

„Српска радикална странка свакако неће учествовати ни у каквим састанцима под туторством невладиних организација, које се финансирају из иностранства и представљају се као врховни политички ауторитети већ годинама, ако не и деценијама“, казао је Шешељ на конференцији за новинаре у централи странке.

Нагласио је да Србија има великих проблема у функционисању политичког система, али сматра да они не могу бити решени „тако што ће доћи неко из иностранства да издиктира како треба парламент и плурализам у Србији да изгледају“.

„Политичари у Србији треба да препознају проблеме нашег плурализма, или недостатка плурализма. Да настоје да се проблеми реше у интересу Србије а не у интересу неких које не занима ни демократија ни политички плурализам, већ то да главни ток наше политичке сцене буду странке које се залажу за чланство у ЕУ и форсирају НАТО и признање Косова“, оценио је Шешељ.

Говорећи о формирању нове Владе Србије, Шешељ је нагласио да се у јавности производи вештачка тензија о томе ко ће ту институцију чинити, иако је на изборима 21. јуна убедљиву победу однела Српска напредна странка (СНС).

Истакао је то што главне државне институције, Влада и Скупштина Србије нису почеле да раде показује да немају легитимитет, да не представљају изборну вољу градјана а да из те кризе треба изаћи расписивањем нових избора.

Минимална зарада мора да одговара минималној потрошачкој корпи

Заменик председника Српске радикалне странке (СРС) Александар Шешељ изјавио је данас, у четвртак 17. септембра, да минимална зарада радника мора да одговора минималној потрошачкој корпи те је позвао Владу Србије да усвоји начело СРС којим се то прописује.

„Сматрамо да је положај радника изузетно незадовољавајући, имајући у виду преговоре синдиката и министарства (о износу минималца). Влада треба да усвоји начела СРС (…) Плата није социјално давање већ зарада, а мора се прописати законом и тежити да минимална плата одговара минималној потрошачкој корпи“, казао је Шешељ на конференцији за новинаре у централи странке.

Нагласио је да ни сменом власти није промењен курс Владе Србије који траје десет година, „да се положај радника ставља у други план, а да су приоритет државе инвеститори“.

„Страним инвеститорима се исплаћује по 10 или 15 хиљада евра по раднику, добијају земљиште бесплатно и административне дозволе на бржи начин и тако се финансирају страни инвеститори. Једна од најсиромашнијих земаља Европе финансира најбогатије инвеститоре“, истакао је Шешељ.

Шешељ је рекао да ће се криза изазвана епидемијом корона вируса која следи највише одразити на радништво, а да се не може очекивати неки повлашћени однос инвеститора према њима када се држава понаша као маћеха.

„Нисмо против страних инвестиција, оне су потребне и важне. Али не на начин да се финансира пословање инвеститора, а да у сваком моменту имају уцењивачки потенцијал да могу да напусте наше тржиште кад год желе, без ограничења и да раднике оставе без посла“, нагласио је Шешељ.