Прочитај ми чланак

ШТРАЈК! Радници ЕПС-а: Доста нам је Грчића, идемо на посао као на стрељање

0

Неколико десетина чланова синдиката Електропривреде Србије (ЕПС), већином рудара "Колубаре", одржало је јуче протест испред дирекције те компаније тражећи да им се за грејање ове зиме обезбеди угаљ који сами копају, да престане закидање на платама и због тога што је у ЕПС увео унутрашњу контролу коју сматрају "параполицијском организацијом".

За време трајања протеста испред дирекције ЕПС-а у Београду, Главни одбор Синдиката радника Електропривреде Србије (ЕПС) опозвао је председника тог одбора Милана Ђорђевића једногласном одлуком, саопштено је после јучерашње седнице.

Смењени председник изјавио је да протест нема примеса политике и да је организован јер је „огромно је незадовољство рудара ‘Колубаре’ зато што више од две трећине радника који се греју угљем који сами копају још није добило угаљ и питање је да ли ће га добити до краја зиме“.

Прецизирао је да то грешка искључиво директора ЕПС, „Колубаре“ и других директора који су „огромне количине угља продали трећим лицима“ и навео да се сваког из „Колубаре“ извлачи од 500 до 800 тона угља, а да радници добијају око 50 до 70 тона сировог угља који не може да се осуши до следеће године.

Ђорђевић је додао да је са Владом договорио такозвану „масу зарада“ од које се „у континуитету сваког месеца закида по мало и оставља на рачуну ЕПС“.

Он је оценио да је унутрашња контрола ЕПС „параполицијска организација која је направила такав страх и тортуру да су људи почели да напуштају посао“.

Додао је да направљен „култ заваде међу људима да су људи са страхом почели да долазе на посао“ и истакао да су рудари некада ишли на посао „подигнуте главе, с песмом“, а да сада „иду као на стрељање“.

Указао је да казне за раднике имају „0,01 одсто са конкретним радом рудара“, а да је све друго „иживљавање и хир“ в. д. ЕПС Милорада Грчића.

Ђорђевић је нагласио да је данашњи протест „мирољубив“ и упозорење којим би требало да се „дозову памети“ директори ЕПС, „поготово у ‘Колубари’, ‘Ђерапу’ и Термоелектарни ‘Никола Тесла’“ и да више не спроводе „насиље над радницима“.

Ако преговори с руководством ЕПС не буду дали резултате, Ђорђевић је поручио да ће почети протести у свим огранцима ЕПС, а да ће потом „вероватно ступити у генерални штрајк“.