Прочитај ми чланак

ШТРАХЕ: Хрватска је с…е, Аркан је кул тип, волим Русе, Брнабић је једна лезбијка

0

Новинари, који су имали увид у 20 сати снимака које је забележило неколико камера, рекли су и да је Штрахе Жељка Ражнатовића Аркана назвао "кул типом"

Тачно 100 дана након што је Европом одјекнула „афера Ибица“ због које је пала аустријска влада, испливали су нови детаљи. Новинари Фредерик Обермајер и Бастиан Обермајер из „Зидојче цајтунга“ откили су да је лидер аустријских десничара Хајнц Кристијан Штрахе током боравка у вили на Ибици говорио и о Жељку Ражнатовићу Аркану, а било је речи и о Ани Брнабић.

Новинари, који су и објавили у мају снимак разговора Штрахеа и Гуденуса са наводном руском богаташицом која им је нудила мито у вили на Ибици, написали су књигу о том случају. „Афера Ибиза – Поглед из скандала“ биће објављена крајем недеље, а до тада новинари су изнели неколико детаља који нису били позанти јавности.

Како су аутори књиге навели у интервјуу за аустријски „Профил“, Штрахе је рекао да је „Хрватска у целини ‘с*ање’“, као и да је у Србији „веома популаран“.

O Аркану

Такође, новинари, који су имали увид у 20 сати снимака које је забележило неколико камера, рекли су и да је Штрахе Жељка Ражнатовића Аркана назвао „кул типом“ (немачки сленг „геилер Тyп“ који може да значи и „напаљени, лудило, згодан, забаван, сјајан момак“), док је Јоханес Гуденус, бивши потпредседник Штрахеове Слободарске партије (ФПО), спску премијерку Ану Брнабић назвао лезбејком. За сада нема више детаља о томе зашто је уопште и потегнута прича о Жељку Ражнатовићу Аркану, нити да ли је бивши вицеканцелар изнео још нешто о њему.

О Орбану

Такође, било је речи и о Виктору Орбану. За мађарског премијера Гудеус је рекао да је „веома добар са њим“ и да води политику која им се свиђа, док је Штрахе изјавио: „Желимо да изградимо медијски пејзаж сличан Орбановом“.

О Русима

У једном делу разговора Штрахе је говорио о својим „руским пријатељима“ и навео да су „кул момци, имају безгранично много угља, знају нас и воле нас“. Новинари „Зидојче цајтунга“ открили су и као је текао дио разговора Штрахеа и наводне руске богаташице.

– Одмах је на почетку питао да ли је из Москве, што она и потврђује. Затим каже „Волимо Русију“ и објашњава да је био у Москви више пута. Нагађа да жена вероватно има добре контакте са Русијом, вероватно све до Путина, да га је упознала као нећака руског олигарха – навели су.

„Афера Ибица“ почела 17. маја када су „Шпигл“ и „Зидојче цајтунг“ објавили неколико минута дугу компилацију вишесатних видео снимака разговора Ханца Кристијана Штрахеа, Јонанеса Гудеуса и наводно нећаке руског олигарха како договарају сумњиве послове.

Објављивање снимака покренуо је политичку лавину. Услиједила је прво Штрахеова оставка, целокупна влада се распала, па ни Себастијан Курц није могао више да остане на власти. Нови избори заказани су за 29. септембар.