Прочитај ми чланак

Стојановић: Орлић апсолутно небитан, Вучић руководи радом БИА

0

Бивши директор Војно-безбедносне агенције (ВБА) Момир Стојановић изјавио је данас да је од 2012. године основна делатност Безбедносно-информативне агенције (БИА) да штити политичку власт и организовани криминал и да је због тога прилично угрожена безбедност земље.

Стојановић је у интервјуу агенцији Бета казао да оперативним радом БИА руководи лично Александар Вучић и да су именовања Братислава Гашића, Александра Вулина или Владимира Орлића на место директора те безбедносне агенције „апсолутно небитна“.

„Док се јавност забавља Гашићем, Вулином или сада Орлићем, скреће се пажња с чињенице да је, суштински, директор БИА Александар Вучић, још од 2012. године када је постао шеф Бироа за координацију служби безбедности. Од тада, сва постављења на место директора БИА су била про форме, они се нису ништа питали јер све инструкције и задатке о раду БИА даје Вучић“, казао је Стојановић.

Према његовим речима, БИА о свом раду реферише Вучића, а не премијера како би то требало по законима о уређењу служби безбедности.

„БИА се већ годинама не бави оним нашта је обавезује закон, а то су три основне области: откривање, документовање и пресецање обавештајне и субверзивне делатности која је усмерена на подривање уставног уређења, затим пресецање терористичке делатности и трећа област је откривање, документовање и пресецање организованог криминала који има елементе иностраности. Уместо да штити виталне националне интересе, БИА је од 2012. године политички инструментализована и бави се искључиво заштитом политичке опције на власти“, оценио је он.

На питање Бете да ли је и којој мери угрожена безбедност земље ако БИА не ради по закону, Стојановић је рекао да БИА не реагује на дешавања на Косову и Метохији, као и на сепаратистичке тежње у Санџаку и Војводини.

„БИА не реагује ни на експанзију организованог криминала којег има више него икада. И енергетска, еколошка и економска безбедност су изузетно угрожене кроз сумњиву куповину бројних фирми као што су ПКБ, ИМТ, Шећерана, градњом Београда на води или реализацијом пројекта ‘Јадар’… Уместо да открије порекло новца и да пресече све сумњиве инвестиције, сви капацитети БИА су усмерени на праћењу, документовању и пресецању опозиционог деловања“, истакао је Стојановић.