Прочитај ми чланак

СТОЈАНОВИЋ: Обавештајне службе врбују људе од интегритета, а не Вулина

0

Бивши начелник Војно-безбедносне агенције (ВБА) Момир Стојановић рекао је данас да министар унутрашњих послова Александар Вулин нема никакву специфичну тежину да би га врбовала нека страна обавештајна служба.

Стојановић је агенцији Бета казао да је страним обавештајним службама циљ да „врбују“ људе од интегритета, „у које Вулин свакако не спада“.

„Вулинова тврдња да га је ‘једна од највећих обавештајних служби на свету’, обавестила да су његови политички ставови неприхватљиви и да, ако их не промени и не напусти политику лојалности према председнику Александру Вучићу, неће бити члан владе, говори да смо земљу претворили у ријалити. Вулин тражи излазну варијанту јер се највероватније неће наћи у новој влади“, оценио је Стојановић.

Додао је да „озбиљан човек од интегритета“ никада јавно не би рекао да су стране обавештајне службе покушале да га уцене или врбују.

„Западне службе знају Вулиново опредељење и оне себи никада не би дозволиле да направе промашај. Сигуран сам да није тачно да је било ко покушао да врбује Вулина и он само замајава јавност, што наноси велику штету држави“, рекао је бивши начелник ВБА.

По његовим речима, очигледно је да ће бити формирана прозападна влада у којој неће бити места за Вулина.

На питање Бете, да ли и у којој мери страни фактори утичу на формирање српске владе, Стојановић је рекао да је од 2003. године уплив страног фактора евидентан.

„На формирање свих влада од 2003. године до данас, утицај западних амбасада је био велики. За састављање српске владе је кључна британска амбасада, која је најважнији безбедносни играч на Балкану. Такође, у састављању српских влада учествују и амбасаде Немачке и САД. Међу досадашњим министрима, само њих двојица фигурирају као проруски: Ненад Поповић и Ивица Дачић“, истакао је он.

Нагласио је да су државне институције, када је у питању утицај страног фактора, потпуно „избушене“.

Упитан да ли се обављају безбедносне провере за чланове владе, Стојановић је казао да не постоје никакви филтери или селекција приликом избора људи на кључним државним позицијама.

Према његовим речима у Америци, на пример, постоји 15 врста провера за људе који би требало да се надју на државним функцијама, док у Србији постоје само две врсте безбедносних провера којима није подвргнуто 90 одсто владиних функционера.

„За многе министре се не зна каква им је прошлост и везе са страним факторима. Сами смо направили систем који омогућава страним амбасадама да нам састављају владе. Због негативне селекције у политичком спектру, на функције се именују љигави људи склони лажима и преварама који сматрају да им је потребна подршка страног фактора да би нешто постали“, рекао је Стојановић.

За одлуку Александра Вучића да не коментарише тврдње Александра Вулина, Стојановић је рекао да Вучић не жели да се замера западним обавештајним службама, али ни свом најближем сараднику Вулину.

„Када Вучић каже да му стране амбасаде неће састављати владу, то значи да су стране службе учествовале у састављању свих Вучићевих влада“, закључио је Момир Стојановић.