Прочитај ми чланак

Стојановић о дијалогу: Власт мува опозицију на изборе, кључна улога ПСГ

0

Политиколог Бобан Стојановић сматра да међустраначки дијалог уз посредовање европарламентараца и такозвани уступци власти представљају "мување опозиције да изађе на изборе". Стојановић је у Дану уживо казао да у овом тренутку кључну улогу има Покрет слобдних грађана (ПСГ), јер ако и он прогласи бојкот може се десити да после избора у парламент уђу само Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је власт опозицији дала „и више него што је тражено, јер се не плаши конкуренције“ зато што је он попустљив човек. Стојановић каже да је попустљивост прејака реч када се говори о уступцима власти.

„Желе да ПСГ извуку на изборе козметичким уступцима и смање ефекат бојкота. Верујем да ПСГ неће пристати на оно што се десило“, каже Стојановић, који овај покрет оцењује као најважнијег опозиционог актера после Савез за Србију.

Додатно ми показује да нема спремности да имамо демократске изборе, одсуство коментарисања притиска на бираче. Ниједна једина реч није речена о пристисцима на бираче. Верујем да је то друга најважнија ствар после медија. Функционерка кампања је такође важна, за степеник мање битна од медија и притиска на бираче.

Он каже да се и раније видело да ће власт ризиковати с бојкотом и додаје да власт сада покушва да део опозиције „извуче на изборе како би имали макар привид демократских избора“.

Стојановић сматра да нема довољно времена да се ствари озбиљније промене, а за четири месеца се, како каже, не могу смањити ефекти онога што је власт путем својих медија дуго радила.

Померање избора и избор чланова РЕМ-а, три недостајућа и замена два постојећа, наводили су се као резултати треће рунде међустраначког дијалога одржаног у Скупштини Србије.

Стојановић каже да када је у питању померање или одлагање изборе, нико не помиње први могући датум избора и објашњава да по законској процедури избори се могу одржати у само три термина – од 19. априла до 3. маја, од чега је 19. април Ускрс, што значи да остају још последњи викенд априла и први викенд у мају.

Он напомиње да је одређивање термина избора у мају део опозиционих странака – Нова странка, Странка модерне Србије и Покрет слободних грађан, приказао као „некакву малу победу“.

„Испада да их додатно вуку и мувају на изборе. За те три странке ми изгледа као да само траже оправдање како би одложли своју одлуку или како би имали алиби за излазак“, рекао је Стојановић.

Када је у питању РЕМ, процедуру избора пет чланова требало би завршити до 31. децембра.

Стојановић подсећа да је Експертски тим „1 од 5 милиона“ тражио комплетну смену РЕМ-а тако што би се покренуо поступак за њихово разрешење јер не раде свој посао.

Он додаје да је поента да РЕМ почне да ради свој посао. А уколико се то деси телевизије са националном фреквенцијом ће бити у проблему, напомиње гост Дана уживо.

„Медији су последња ствар коју ће власт да пристане да отворе. Доминантно на томе заснива рејтинг међу грађанима који има. Колико ће заиста радити свој посао ја нисам оптимиста, за мене је све ово фингирање и извлачење опозиције на изборе, а не спремност да се гласа слободно и информисано“, рекао је Стојановић.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!