Прочитај ми чланак

Стојановић: Брод Вучићеве власти досегао максимум и кренуће да пада

0

Политиколог Бобан Стојановић сматра да је идеја о смањењу изборног цензуса са пет на три одсто "доказ немоћи" Александра Вучића да, упркос бојкоту, "обезбеди легитимитет или привид слободних избора" и зато предвиђа да ће "изборни дан бити кулминација једне кризе и почетак нове".

Он је рекао да се „председник игра са свима нама и са изборним правилима“.

Стојановић је уверен да је Вучић, „читајући истраживања, размишљајући о тактикама и опцијама, схватио да му је јефтиније да смањи цензус, него да ослободи медије и да више простора опозицији“.

Да Вучић не зависи од Малог и да он не ради важан посао за њега лично и за странку, одавно би био смењен због доктората, као и Небојша Стефановић.

Према његовој оцени, реч је истовремено и о „очајничком потезу“, али и показатељу да Вучић све што жели може да уради, јер тема цензуса годинама није на дневном реду. „Тешко ће тиме успети да спречи бојкот, с једне стране, али је и питање кога ће од опозиционих актера извући на изборе са нижим цензусом“, сматра Стојановић.

Како је објаснио, велики део странака које су најавиле учешће на изборима не могу се сматрати релевантним по било којем критеријуму, „јер готово ни једна није ни постојала у истраживањима јавног мњења“.

Када је реч о легитимитету избора, другачија је слика када у изборној ноћи „имате резултате по којима су само владајуће странке освојиле мандате од оне када, поред владајућих листа, у парламент уђу и три опозиционе“, образложио је Стојановић.

Он, ипак, оставља шансу и одлуци да цензус не буде не буде смањен, имајући у виду да су „Тања Фајон и Владимир Билчик прилично осуђујуће поставили своје ставове у односу на тај предлог“.

Ако реализује ту идеју, како је Стојановић оценио, то Вучића може да претвори у „некооперативног лидера и бити чин самоделигитимизације пре избора, у смислу губљења подршке тих европарламентарца“.

Стојановић мисли да они неће моћи да затворе очи пред променом изборних правила три, четири месеца пре избора, уз додатак да нису испињене ни договорене мере током дијалога у парламенту.

Иако избори у „нормалним околностима представљају, између осталог, и демократски механизам излажења једне земље из неке кризе“, он предвиђа да ће „овде избори бити кулминација кризе која је почела 2019.године“.

„Изборни дан ће бити кулминација једне кризе и почетак нове и питање је како ће се опозиција понашати, шта ће да ради, колико људи ће изаћи на изборе, какви ће бити резултати, шта ће се даље дешавати и на који начин би се земља могла увући у неке нормалне токове“, објаснио је Стојановић.

Члан експертског тима „1 од 5 милиона“ пргнозира и да, „после ових избора и услед политичких околности, више нико неће моћи да каже да је Вучић фактор мира и стабилности“.

Брод је досегао максимум и кренуће да пада.

Према мишљењу Стојановића, опозиција би одмах требало да тражи политички договор о изборним условима, са роком који би можда требало да буде и дужи од девет месеци.

Говорећи о недовољној моћи опозиције да артикулише опозиционо оријентисане грађане, којих је, према истраживањима више него што показују рејтинзи странака, Стојановић је указао „да су медији кључни проблем“.

Он је скренуо пажњу и на страх грађана да се политички определе и дају подршку било коме, због могућности губитка посла или бојазни од последица по њих саме и њихову децу.

Са друге стране, како је предочио, велики је број грађана који су убеђени да се овде никада ништа не може променити.

Зато је велики број апстинената, објаснио је Стојановић, који сматра да опозиција мора да „уђе“ и у апстиненте, али и у део бирачког тела Српске напредне странке (СНС) и Социјалистичке партије Србије (СПС).

Он верује да је Вучићева власт уздрмана, „али не до мере да губи гласове, јер СНС има сигурну базу гласача“.

„Чак и да су медији слободни, тешко би у овом тренутку неко други победио“, рекао је Стојановић, али је поновио да „они“ јесу уздрмани, јер се први пут налазе у околностима које нису редовне.

Како је подсетио, на свим претходним изборима знало се да се иде на изборе како би се победило у првом кругу на председничким изборима или узело што више мандата на парламентарним.

Када су, према тумачењу Стојановића, „околности другачије и због веома озбиљних афера, које се интернационализују и зато што први пут имамо власт која се доводи у везу са трговином оружјем и наркотицима“.

Указујући и на „врло вероватне сукобе на релацији неколико најмоћнијих људи“, он је напоменуо „да смо први пут сазнали да није овде све у рукама Вучића“.

„Постоје јако моћни појединци, попут Стефановића и Малог“, оценио је Стојановић, „јер да Вучић не зависи од Малог и да он не ради важан посао за њега лично и за странку, одавно би био смењен због доктората, као и Небојша Стефановић“.

„Очито је да једни о другима превише знају“, додао је он, истичући да је за грађане „добра вест“ што ће у неком тренутку „то морати да исплива“.

Брод је досегао максимум и кренуће да пада, колико брзо не може се проценити, али „да сте ме питали пре годину дана, ја бих рекао да ће Александар Вучић бити на власти док сам жив, а сада верујем да ће пад почети и то у скорије време“, предвидео је Стојановић.

Као присталица смене власти на изборима, он не верује у насилне промене, нити да би оне могле да се догоде.

Према његовом ставу, кључно је питање „како доћи до иоле поштених и фер избора у земљи која није ни потпуно ауторитарна, али ни демократска“.

Сматра да је бојкот избора добра одлука и да је важан и за грађане који су до сада „били разочарани и чињеницом да се на изборима није дешавала промена“.

Сада имају шансу да не буду разочарани, већ да их бојкот мобилише да се боре за будуће изборе на којима би власт могла да буде смењена, закључио је Стојановић.