Прочитај ми чланак

Стиже врели викенд, како се расхладити у води и на копну…

0

Сунце нас је изненада огрејало, а пролећно време "преко ноћи" постало је право летње - купалишта широм Србије се отварају, а грађани нестрпљиво чекају освежење.

Тако је данас отворена купалишна сезона на Ади Циганлији, што значи да је од 10 до 19 сати могућ улазак у воду под надзором спасилаца.

Ilustracija: Thinkstock

Отворен је, такође, и базен на Ташмајдану.

Сутра се отвара и базен СРЦ „11. април“ на Новом Београду, а купање ће бити могуће од 10.00 до 19.00 сати, када је време одговарајуће. Средом ће ђаци моћи да се купају бесплатно, а та погодност ће важити од 7. јула.

Џихадисти показали део мреже тајних тунела испод Свете земље: Одавде се сеје смрт по Израелу
За купање на Лиду мораћемо да причекамо. Понтонски мост би требало да буде у функцији 1. јула, али његово постављање зависи и од водостаја. Када ће тачно плажа бити отворена и спасилачка служба почети са радом знаће се за десетак дана, казали су нам у Туристичко-културном центру Земун.

Зрењанински градски базен прве купаче примиће сутра.

– Моћи ћемо да примимо до хиљаду људи. На улазу ће грађанима бити мерена телесна температура, а посетиоци ће пролазити и кроз дезобаријеру. То су нужне мере које морамо да спроводимо. У сваком случају, искрено се надам да ће лето бити топло и да ће наши суграђани долазити овде да се освеже – поручио је директор Јавне установе „Спортски објекти“ Бојан Мијатов.

Купалишна сезона на језеру „Пескара“ отворена је још првог јуна.

И у Новом Саду увелико траје купалишна сезона на Дунаву, на најпопуларнијој и уређеној плажу Штранд људи се купају још од 1. маја.

Ова плажа је, после Аде, можда и највећа у Србији, а према препорукама Института за јавно здравље Војводине, максималан број посетилаца на плажи у истом тренутку је 14.400.

Сутра почиње сезона купања и у Аква парку у Јагодини, а улаз је слободан.

Данас је отворен и градски базен у Чачку, а од наредне недеље биће организована и школа пливања.

​- Очекујемо успешну сезону. Обавили смо све неопходне припремне радње, тако да потпуно спремно очекујемо наше бројне посетиоце. Обезбеђене су спасилачка, редарска и медицинска служба, које ће бити у служби купача. Надамо се и лепом времену и верујем да су пред нама дани који ће протећи у задовољству наших посетилаца – рекао је директор СЦ „Младост“ Милош Стеванић.

Још почетком месеца отворен је и базен на Чаиру.

Мада је вода омиљено место многима за провод у летњим месецима, можете се и те како добро провести и у хладу.

Када говоримо о природном хладу, не мислимо на заклон зграде или једну крошњу, јер то неће бити довољно да ублажи паклену врелину. Потребно је пронаћи парк са старим, великим крошњама, где је температура и за неколико степени нижа, а ваздух знатно пријатнији.

– Разлике у температурама на микролокацијама појављују се само у данима када нема поремећаја, дакле, падавина или јаког ветра, током периода стабилног и сувог времена. У таквим данима лети центар града је најтоплији због велике количине бетона, а додајмо ту и саобраћајне издувне гасове. Температура током дана може бити за неколико степени виша него у пределима који су под зеленилом – испричао нам је метеоролог Ђорђе Ђурић.

И та разлика је два три степена, некада чак и већа.

Наравно, и у центру града постоје зелене оазе које смањују температуру. Када поредимо, на пример Ушће и Кошутњак, разлика је мала, али ипак постоји – Кошутњак је на нешто већој надморској висини и веће је површине, па је сигурно ту „бонус“ још један степен ниже. То нарочито важи за Авалу и Космај, који због висине и зеленила лети имају неколико степени нижу температуру у односу на Београд.

– Ваздух се не загрева од продора сунчевих зрака код њега, већ се загрева од земље. Што смо на већој надморској висини то смо даље од површине земље и зато је хладније. Такође, што има више бетона, то је топлије. Ноћу у великим градовима бетон не стигне да се охлади и зато имамо тропске ноћи. И јутра у Београду су обично топлија него у мањим и руралним местима – прича Ђурић.

Искористите прилику и уживајте у Ботаничкој башти, на Кошутњаку, Звездарској шуми, па и Калемегдану. Изаберите свакако више делове града, подаље од главних булевара, извора буке и загађења.

Можда је овај викенд одлична прилика да посетите и Космај или Авалу, прошетате се кроз природу, а у најврелијем делу дана распрострете ћебе у највећем хладу, легнете са драгим особама, ослушкујете птице, оставите телефоне, извадите можда шпил карата или блокчић јамба… А онда сендвичи, освежење, грицкалице…