Прочитај ми чланак

СТИЖЕ ГЕНЕРАЛ? Влада дала гаранције за пуштање Ратка Младића

0

Влада Србије је дала гаранције за привремено пуштање на слободу Ратка Младића из притвора Хашког трибунала због лечења, потврдила је министарка правде Нела Кубуровић.

„Није први пут да Влада Србије даје гаранције за неког ради лечења, а Влада је то и до сада чинила“, рекла је Кубуровић за Радио телевизију Србије (РТС).

Младић је оптужен за геноцид, злочине против човечности и кршење закона и обичаја рата током рата у Босни и Херцеговини, а у притвору Хашког трибунала је од 2011. године, када је ухапшен у Србији после 15 година скривања.

Младићев правни заступник, адвокат Бранко Лазић рекао је пре два дана агенцији Бета да су Младићеви браниоци добили гаранције, и да очекују да добију лекарску документацију клијента из Притворске јединице Хашког трибунала, што су тражили пре девет месеци.

Хашки трибунал је јуче саопштио да је, супротно тврдњама одбране Младића, и оптуженику и његовим браниоцима доставио целокупну медицинску документацију о болести и лечењу којем је он подвргнут у судском притвору и болницама у Хагу.

Крајем септембра, Младићева одбрана је суду упутила хитан захтев да јој се достави свеобухватан медицински досије генерала.

Секретаријат Трибунала, у одговору на тај захтев, прецизирао је да је фебруара ове године цео Младићев медицински досије од „четири регистратора“ доставио, у два примерка, и Младићу и његовим браниоцима.