Прочитај ми чланак

Штимац Шапићу: Сећаш ли се шта значи фер плеј и да је од пораза горе изгубити част

0

Бивши кошаркашки репрезентативац Владимир Штимац који је на протеклим изборима у Београду био на листи коалиције НАДА, упутио је отворено писмо председнику Привременог органа града Београда и кандидату Српске напредне странке за градоначелника, Александру Шапићу, у којем га је оптужио да је заборавио шта значи фер плеј и играти поштено.

Писмо Владимира Штимца преносимо у целини:

„Александре Шапићу,
(опрости, имам дилему како да те ословим: колега? то изгледа да више нисмо; господине? не дајеш нам то право својим понашањем; поштовани? моје поштовање си нажалост изгубио)

Био си један од најбољих ватерполиста свих времена, добар председник општине Нови Београд, а данас си напредњачки градоначелник Београда.

Није ово место да пишем о твојим резултатима, али ћу покушаћу да те подсетим на неке вредности, које као спортисте и бивши репрезентативце треба да нас воде, а некад си их добро знао.

Да ли се сећаш шта значи „фер плеј“? Шта значи играти поштено? Да је важно победити, али да морамо научити и да поднесемо пораз. Да је од пораза много горе изгубити част, јер након тога ниједна победа више нема смисла. Нажалост, ти си већину ових лекција не само заборавио, већ их брутално газиш играјући у напредњачком тиму.

Не само да играш у том тиму,него си и његов капитен за Београд, чиме је твоја одговорност још већа. Твој тим не само да не игра витешки, него не поштује ни основна правила игре. Твој тим је поткпуио судије и све време игра са играчем више. Међутим, ни то вам није било довољно, па сте куповали и навијаче. И опет изгубили, јер београдска публика воли шмекере и фајтере у исто време, а ти то више ниси! Пошто све претходно није успело, твој тим сада покушава нешто још горе: Да уцени и купи противничке играче. Па, је л’ стварно желиш тако да те се сећају?

Желим да знаш да нас има још који нисмо заборавили шта је част и поштење, и Александре Шапићу, Београд је линија коју ти нећемо дозволити да пређеш. Бранићемо идеју да треба да побеђују најбољи, а не најмоћнији.

Не могу ни да замислим како се осећаш када ти испод балкона Скупштине града звижди хиљаде људи, а раније су те, баш на том чувеном месту, дочекивали као хероја. Ако покушаш да пређеш и ову линију, буди сигуран да ћеш напредњачком чизмом бахатости и безакоња заувек згазити не само спортске успехе, већ и сећање на спортисту Александра Шапића.

Послушај мој савет и престани са понижавањем и урушавањем овог града и себе самог.“

Подсетимо, опозиција тврди да су резултати избора у Београду резултат изборног инжењеринга, односно фиктивног досељавања бирача из других општина, али и Републике Српске. Опозиција стога тражи понављање избора у Београду, а за своје тврдње је изнела бројне доказе што је узето у обзир и у недавно усвојеној Резолуцији Европског парламента којом се тражи међународна истрага о изборима у Србији.

Председник Новог ДСС-а и један од лидера коалције НАДА, Милош Јовановић, раније је за Н1 изјавио да ће позвати грађане на протесте ако неко од опозиционих одборника у Скупштини Београда пређе на страну Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије, јер би то створило још нелегитимнијим изборни процес.