Прочитај ми чланак

Стигла резолуција: Од Вучића и Владе се захтева да одбију европски предлог за КиМ

0

Шеф посланичког клуба Народне странке Мирослав Алексић поднео је данас Скупштини Србије Предлог резолуције о Косову и Метохији којом се предвиђа одбацивање „немачко-француског плана“, јер угрожава територијални интегритет и суверенитет Србије. Нова.рс ексклузивно преноси свих 11 тачака овог предлога резолуције.

У Резолуцији о основним принципима за даље политичке активности ради заштите државног и националног интереса на Косову и Метохији наводи се да „Србија, у складу са својим Уставом, вољом грађана и међународним правом не признаје и никада неће признати, изричито или прећутно на било који начин, једнострано проглашену независност Аутономне Покрајине Косово и Метохија“.

„Нарочито, Србија никада неће пристати, изричито или прећутно на било који начин, на чланство такозваног Косова у Уједињеним нацијама“, наводи се у документу који је скупштини на усвајање предложила Народна странка.

„Предлажемо да парламент усвоји ову резолуцију као закључак, јер у супротном седница скупштине нема никаквог смисла и биће то само још једна представа председника Србије Александра Вучића после које ће уследити нови национални порази“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да ће седница парламента бити „бесмислена без закључка“, јер извештај о Косову и Метохији и преговорима у протеклих неколико месеци могао да представи и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

„Народна странка предлаже шта да радимо и како да сачувамо Косово и Метохију, а власт предлаже да на скупштини расправљамо о ономе што је било. Седница мора да буде завршена закључком којим скупштина доноси резолуцију или платформу којом је дефинисано да се Србија у преговорима мора придржавати Устава и да нема признавања самопроглашеног Косова“, рекао је Алексић.

Ова резолуција би, како наводи Алексић, требало да се нађе на дневном реду као предлог око којег би посланици могли да се усагласе и донесу јединствен став о томе шта су црвене линије Србије.

Садржи 11 тачака:

Тачка 1

Предвиђа се да Народна Скупштина одбаци немачко-француски план за решавање КиМ, будући да угрожава територијални интегритет и суверенитет Србије.

Тачка 2

Србија није и никад неће признати, изричито или прећутно, једнострано проглашену независност КиМ.

Тачка 3

Србија никад неће пристати на изричито или прећутно чланство Косова у Уједињеним нацијама.

Тачка 4

Разговори о статусу КиМ имају се водити искључиво у Савету безбедности УН, како то предвиђа Резолуција 1244.

Тачка 5

Разговори с Приштином у оквиру Бриселског дијалога имају се водити само око техничких питања, као што је било до 2011. године.

Тачка 6

Обавезује се Влада Србије да води активну кампању против пријема Косова у УН, Унеско и друге међународне организације.

Тачка 7

Народна Скупштина тражи од председника Србије да се без одлагања писаним путем обрати председницима Русије и Кине, са молбом да те земље као сталне чланице Савета безбедности УН ветом блокирају сваки покушај Косова за пријем у УН.

Тачка 8

Обавезује се Влада Србије да настави међународну дипломатску кампању за повлачење признања Косова, те да успостави систем економских и трговинских повластица за државе које нису признале независност тзв. Косова или које су повукле признање.

Тачка 9

Скупштина Србије захтева од Владе Србије и председника да је редовно, а најмање једном у три месеца, извештавају о развоју догађаја, току разговора са представницима привремених институција самоуправе у Приштини и међународним чиниоцима, с тим да се поверљиви делови извештаја разматрају на седницама скупштинског Одбора за КиМ, на којима ће бити искључена јавност.

Тачка 10

Ова резолуција обавезујућа је за све државне органе и организације. Могу бити измењени једино новом резолуцијом.

Тачка 11

Ову резолуцију објавити у Службеном гласнику Републике Србије.