Прочитај ми чланак

Стигла потврда: Вучићев Макрон и „пријатељ“ ФРА – коспонзори Резолуције о геноциду

0

Из Меморијалног центра Сребреница у петак је стигла потврда да ће Република Француска бити један од коспонзора Резолуције о Сребреници.

Меморијални центар је захвалио у тексту председнику Емануелу Макрону, Мисији Француске у Уједињеним нацијама и пријатељском народу Француске, преноси Фена.

Из Сребренице су поделили и видео обраћања председника Макрона, од пре неколико година поводом годишњице геноцида.

„Француска памти и увек ће памтити патњу коју је ваша земља искусила пре 25 година, у најмрачнијим тренуцима које је Европа видела од завршетка Другог светског рата. 11. јула 1995. године, и у данима који су уследили, овде, у Сребреници, у Босни и Херцеговини се десила једна од најгорих трагедија у модерној историји. Француска није заборавила више од 8.000 жртава, одраслих и деце, који су убијени“, казао је том приликом Макрон, саопшила је прес служба Меморијалног центра Сребреница.

Председник босанскохерцеговачког ентитета Република Српска (РС) Милорад Додик изјавио је 11. априла да ће РС „донети одлуке“ против најављене Резолуције о геноциду у Сребреници у УН-у.

Додик је, након састанка политичких представника РС-а са руководством Србије у Београду, рекао да ће председника Србије Александра Вучића „покушати да убеди да подржи“ те одлуке.

Како је рекао Додик, уколико дође до усвајања Резолуције у УН-у, „Република Српска ће напустити одлучивање у Босни и Херцеговини“.

Поновио је став власти у РС-у које, упркос међународним пресудама, негирају да је у Сребреници 1995. почињен геноцид над Бошњацима, преноси РСЕ.

Подсетимо, Нацрт резолуције којом се 11. јул проглашава Међународним даном сећања на геноцид у Сребреници биће представљен 17. априла на затвореном састанку у УН-у, како је раније објавио Глас Америке.