Прочитај ми чланак

Стеже се обруч око Вучића: Дали му да ради шта хоће 10 год, сад долазе по наплату

0

Посетом америчког изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара најпре Приштини, а затим и Београду почиње тешка недеља притисака на Србију коју је најавио председник Александар Вучић. Након "загревања" са САД, следе посете представника Немачке, Француске и Европске уније у суботу 17. децембра. Циљ овако интензивираних посета није само криза на Косову и Метохији, већ жеља Запада да што пре буде потписан споразум и то онај француско-немачки чија је нешто измењена верзија недавно представљена у Тирани.

Ескобар је јуче у Приштини, а очекује се да ће данас бити у Београду. У посету Западном Балкану долази управо у тренутку када ситуација на северу КиМ прети да ескалира, поново имамо барикаде на административним прелазима, а Србија тражи да јој се дозволи слање извесног броја припадника војске и полиције.

Foto: print screen Pink

Са њим је требало да стигне и саветник Стејт департмента Дерек Шоле, међутим, како јављају медији ова посета је отказана из породичних разлога.

Затим је за суботу најављена посета представника Квинте.

Председник Србије рекао је да ће управо тај дан бити најтежи за Србију. Како је најавио, тада ће и он и цела Србија бити „изложени жестоким нападима и пристицима споља”.

“И то могу да очекујем већ од 17. децембра када представници Немачке, Француске, Америке, али и Брисела буду у Београду и када ми буду „објаснили“ како морамо да се понашамо и ако не, шта ће да буду последице”, рекао је Вучић.

Шта значи кад се толики број страних дипломата нађе на истом месту у исто време?

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић каже – притисак.

„Мислим да је интерес Запада да што пре реши проблем са КиМ. Ова недеља је веома важна, зато што ће се тада преломити ствар око тренутног стања на КиМ, да не дође до ескалације, али је заправо приоритет коначни споразум. И то овај Европски план, а који је заправо нешто измењен предлог Немачке и Француске, а представљен је недавно у Тирани. Њихов циљ је да тај процес што више убрзају, имајући у виду глобални контекст, ту пре свега мислим на рат у Украјини. Запад, дакле, жели да овај простор буде чист“, каже Миливојевић за Нова.рс.

Све иде у правцу признања Косова, на основу модела две Немачке, наводи Миливојевић.

“То је оно што очигледно одговара и Европи и Америци, али је САД ту, ипак, кључна. Мале су шансе да Европа одлучујуће делује, зато посета Ескобара. Америка ће бити кључни арбитар. Сад све зависи од њих”, закључује Миливојевић.

Вучић није прецизирао ко ће све бити у Београду у суботу 17. децембра, али се може претпоставити да би то могли бити испред ЕУ специјални представник за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, а онда и изасланици немачког канцелара Олафа Шолца и француског председника Емануела Макрона – Јенс Плетнер и Емануел Боно.

Није искључено да ту буде и специјални изасланик Велике Британије Стјуарт Пич, а занимљиво је да су и Словенија и Грчка именовале своје дипломате за косовско питање и то Анжеја Франгеш и Софију Грамату.