Прочитај ми чланак

Стеже се обруч око Небојше Стефановића

0

Јучерашње хапшење некадашњег заменика Службе за борбу против организованог криминала Горана Папића, који годинама важи за блиског сарадника Небојше Стефановића, у јавности је протумачено као стезање обруча управо око министра војног.

FOTO: Printscreen

Са разлогом или не показаће дани пред нама, али чињеница јесте да у државној борби против организованог криминала коју грађани Србије гледају последњих месец дана малтене у живом преносу, има много трагова који воде управо ка њему. Пре свега довођење у везу бивше државне секретарке у Министарству унутрашњих послова Дијане Хркаловић са афером прислушкивања председника и то у време док је Стефановић био министар полиције, затим саслушавање председника Фудбалског савеза Србије Славише Кокезе, који такође важи за човека блиског врху Српске напредне странке и интервју потпредседника СНС Милоша Вучевића који је рекао да је десетак људи из ове странке радило против Вучића, те да међу њима има и министара.

На послетку, ту је и хапшење Стефановићу блиског Горана Папића због злоупотребе службеног положаја.

Суноврат Стефановића од особе од поверења председника Александра Вучића до овог момента, у којем се нагађа је ли управо он тај министар који му је радио о глави, ишао је по фазама.

Кренуло је са Крушиком, када је утврђено да Стефановићев отац Бранко има извесну улогу у набавци и препродаји оружја. Затим је у Јовањици откривена највећа плантажа марихуане у овом делу Европе, са којом је у везу доведен Вучићев брат Андреј, а многи су ово откриће тумачили као “противудар” тадашњег министра полиције. Посебно се закувало након што је јавности откривено да је председник Србије прислушкиван.

Општеприхваћено мишљење било је да се тако нешто не би могло урадити без знања министра полиције. Што је у то време био Небојша Стефановић.

Након откривања афере прислушкивање, кола су званично кренула низбрдо.

Привођења и саслушања

Овим поводом два пута је саслушавана Дијана Хркаловић, првог пута је према писању медија одбила полиграф, другог пута опет није могла да му се подвргне јер је била болесна.

Онда је ухапшен Вељко Беливук и саслушавани су и привођени људи који су одавали везе ове криминалне групе са члановима СНС и потенцијално плановима за ликвидацију председника.

Тако је саслушан први човек ФСС Славиша Кокеза, кога је у везу са Беливуком довео Александар Кајмаковић, тврдећи да му је управо он саветовао да за обезбеђење својих угоститељских објеката унајми људе Веље Невоље. Кокеза је, такође како се наводи, одбио полиграф, на шта је неверицом реаговао Вучић, рекавши да је том човеку пуно веровао.

Небојша је све време ћутао. Као да се ништа не дешава и да се његово име не ставља у најгори могући контекст.

Постигнут договор?

Све до јуче, када је на основу његове изјаве заличило да је можда дошло до неког споразумног решења.

“Не треба бити изненађен ако се испостави да су људи из врха државе сарађивали с мафијашима и уверен сам да ће сви завршити у затвору. Нема сумње да је крајњи циљ завере против председника Александра Вучића било насилно преузимање власти и државе. Криминална операција тог обима не би била могућа без подршке некога из врха државе и верујем да ће сви умешани завршити у затвору”, рекао је Стефановић у саопштењу које је објавила Српска напредна странка.

Ова изјава унела је само још више пометње у ову, иначе, врло конфузну причу, а могао се извести заључак да је постигнут неки договор о некаквој “мирољубивој коегзистенцији”.

Последња опомена

И кад је заличило да ће тензија можда да попусти, уследило је привођење бившег заменика СБПОК Горана Папића.

Реч је о човеку који је у јавности познат као полицијски функционер који је без дана полицијске школе вртоглаво напредовао у МУП у време владавине Небојше Стефановића, а медији су о њему извештавали и због бруталног пребијања Дејана Пејовића, власника ресторана “Јахорина”.

Пребијање се догодило 22. октобра 2019. године у Заплањској улици у насељу Браће Јерковић, а саучесник му је био колега Томислав Антонијевић, шеф Одељења за сузбијање кријумчарења наркотика. Претучен је због тога што је отворио локал у близини ресторана Милорада Папића, иначе Горановог оца. Опозиција је тражила да се уместо дисциплинског, против Папића покрене кривични поступак, али то се није десило.

У међувремену Александар Вучић је у више наврата јавно бранио Папића и пред камерама пре само месец и по дана рекао да је то „човек који брани нашу децу од дроге“, а сада га хапсе под сумњом да је из МУП контролисао нарко картел Веље Невоље.

Ово хапшење изгледа као порука Стефановићу да се не опушта, чак и ако је било некаквог договора о закопавању ратних секира.