Прочитај ми чланак

Стефановић поручио шефу Делегације ЕУ да постаје политички саучесник режима

0

Заменик председника Странке слободе и правде Борко Стефановић поручио је вечерас амбасадору Европске уније (ЕУ) у Србији Сему Фабрицију да оправдавањем режима у „лажима, прогону неистомишљеника, ендемској корупцији, неспособности у борби са корона вирусом, рушењу владавине права и промовисању насиља, постаје политички саучесник отимача“ државе.

„Помажете онима који не желе Србију у ЕУ и који су зауставили наш европски пут. Тиме постајете директно одговорни за заустављање европских интеграција Србије“, рекао је Стефановић у отвореном писму, наводећи јавне наступе Фабриција на седницама Националног конвента за приступање ЕУ и Одбора Скупштине Србије.


Стефановић је упитао Фабриција у ком парламенту у ЕУ може да види „дириговани, вишегодишњи прогон неистомишљеника, клеветање и вређање глумаца, професора, новинара“, и „где постоји јавно надметање у лагању и клеветама на рачун лидера опозиције, или једнорежимски парламент, без опозиције која се проглашава анти-државним елементом“.

„У којој земљи ЕУ је могуће да имате председника који неистомишљенике назива мишевима и позива их да га убију маљем у главу, напада објективне медије и новинаре, коментарише судске пресуде и рад тужилаштва? Где имате министарку за ЕУ интеграције која виче и свадја се са представницима невладиног сектора и говори како је све у реду и интеграције напредују, поред чињенице да ниједно поглавље није отворила? О затварању преговарачких поглавља да не говоримо“, навео је Стефановић.

Стефановић је рекао да су Фабрицију „успешне и настављене реформе то што нема ниједног тендера а да није цена надувана бар три пута и да послове добијају искључиво људи блиски власти, као и да због њиховог трошења на сумануте пројекте, партијске ботове и корупцију“ у Србији данас скоро два милиона људи живи у сиромаштву.

„Очигледно Вам је у реду да ‘реформама и напретком’ означите то да су скоро сви медији у Србији заробљени и да промовишу искључиво вољу водје“, истакао је Стефановић.

Он је рекао да шеф Делегације ЕУ у Србији подржава „то што власт није у стању да се носи са пандемијом корона вируса, што су два пута прогласили победу над короном, па организовали лажне изборе у чији резултат више нико не верује у Европи“.

„Вама је нормално да имамо човека на власти који прво обећа 1,8 милиона вакцина до Нове године, па спусти на милион, а сад обећава фамозних 5.000 вакцина! Истовремено, због њихових лажи и неозбиљности имамо хиљаде људи који чекају пријем код лекара у ненормалним условима“, написао је Стефановић уз оцену да је по Фабрицију напредак то што је у Србији здравствени систем због неспособности власти пред пуцањем и поред херојства здравствених радника.

Како је додао, „сваки инфраструктурни пројекат од значаја у Србији договорен је тајно, често са кинеским, руским и турским компанијама“, а произвео је „невиђен раст јавног дуга Србије на скоро 50 милијарди евра“.

„Даље, рекли сте и да ‘реформе нису престале’. Које реформе нису престале? Оне које су нас довеле на неславно прво место по броју мртвих од корона вируса у односу на 100.000 становника у Европи, или оне које су нас ставиле на прво место по корупцији у Европи по Базелском институту? Можда оне које су од Србије направиле хибридни режим и неслободну државу, по налазу Фреедом Хоусе? Или оне реформе на које изразито негативно указују два извештаја Европске комисије и бројне реакције из Европског парламента“, упитао је Стефановић.

Стефановић је поручио да власт коју Фабрици „свесрдно подржава и аболира“, „неће испунити критеријуме из поглавља 23. и 24. за пет људских живота“.

„Ви то добро знате, али ћутите. Зашто ћутите? То не би смела бити сврха Ваше мисије у Србији. Амбасадоре Фабрици, Ви представљате ЕУ у Србији. Чланство у ЕУ је наш стратешки циљ. Можда је заиста касно за Вашу репутацију. То је нешто са чиме Ви морате да живите. Нећемо дозволити да буде касно за репутацију ЕУ у Србији“, поручио је Стефановићу.

Поред осталог, Стефановић је као спорне навео изјаве шефа Делегације ЕУ да то што Србија ниједно поглавље за приступање ЕУ није отворила годину дана само „мора да буде забележено“.

„Уз то, тврдите и да је Србија урадила ‘многе ствари’ и да је напредак Србије ка ЕУ ‘евидентан’, да ‘реформе нису престале’, да се ‘мора наставити без обзира на оно што није учињено’, да је ове године ‘највише учињено што се тиче привреде’ у Србији, као и да се власт у Србији потрудила да се добију ‘боље цене’“, навео је Стефановић.