Прочитај ми чланак

Стефановић: Овако сте признали да је одлазећа црногорска власт у праву

0

Заменик председника Странке слободе и правде Борко Стефановић изјавио је да је повлачењем одлуке о протеривању црногорског амбасадора Тарзана Милошевића државни врх Србије доказао не само неозбиљност, већ и недораслост да води државу.

„Државе никад не мењају такве одлуке. Овако сте признали да је одлазећа црногорска власт у праву и да сте послали потпуно неодговарајућу особу у Подгорицу, па сте брже боље појели сопствену одлуку, чиме сте само додатно показали да од Србије правите банана државу“, навео је Стефановић у писаној изјави.

Фото: savez-za-srbiju.rs

Уз поруку да актуелној власти жели да да неколико лекција из дипломатије, Селаковић је указао да је за амбасадора у Подгорицу послат страначки војник без било каквог искуства и знања из дипломатије, због чега је било од користи да су му дали и понеку обавезујућу инструкцију.

„Та инструкција је требала да обавеже Божовића да се уздржи од јавних оцена историјских догађаја, ма шта ко од нас о њима мислио, или актуелних дешавања у Црној Гори. Другим речима, могли сте да га обавежете да ћути две недеље колико још траје мандат одлазећој Влади Црне Горе и тако им не пружи могућност да га избаци из суседне нам државе“, навео је Сефановић.

Његов други савет је да се за амбасадоре не бирају људи који су из тих земаља и који, како се може очекивати, имају емотивни, лични, однос према земљи домаћину.

То се учи на првим предавањима на Дипломатској академији, али не и на Мегатренду, навео је Стефановић.
Стефановић сматра да је после одлуке Црне Горе да протера нашег амбасадора, ма какав он био, било нормално да наше Министарство спољних послова одговори реципрочно, а питање којим се треба бавити је како смо и због чега дошли у ту ситуацију.

Стефановић, иначе, има вишегодишње искуство у дипломатији. У Министарству спољних послова радио је од 2001. до 2012. године. Био је заменик амбасадора у Сједињеним Државама, шеф кабинета министра спољних послова, политички директор Министарства, и шеф државног тима за дијалог са Приштином.