Прочитај ми чланак

Стефановић: Изложба фашистичка? Можда су видели свој одраз

0

Београд -- Српска напредна странка је изложбом "Нецензурисане лажи" желела да покаже да у Србији нема цензуре, рекао је функционер те странке Небојша Стефановић.

stefanovicСтефановић је гостујући на Пинку рекао да не разуме појединце који критикују изложбу, иако је нису ни погледали, те наводе да је реч о „фашистичкој методи“.

„Па фашистичке методе су када неког нападате сваког дана, а онда му забрањујете да то објави. Можда су се неки аутори уплашили свог одраза у огледалу и помислили на фашизам“, рекао је Стефановић.

Он је навео да је СНС том изложбом желела да покаже да нико у земљи не може да каже да постоји цензура, додајући да се управо у тим текстовима говори о цензури.

„Ти текстови су доступни на интернету, а нигде нисмо ставили коментар, тумачење, критику, потпис, било шта, издвојили смо само хиљаде текстова у којима је, између осталог, и текст у којем се Вучић пореди са Хитлером, Стаљином, Џихади Џоном и све најгоре што је могло да се напише о њему, нама, његовој породици“, рекао је Стефановић.

Стефановић је навео да је изложено само трећина или четвртина онога што је прес служба СНС издвојила као најексплицитније примере.

Додао је, међутим, да је апсолутно право новинара да пишу шта год хоће.

„Чему насиље?“

Министар унутрашњих послова у техничкој рекао је и да се насиље уводи као нови метод борбе против власти, наводећи да „појединци покушавају да релативизују и оправдају насиље“.

„Не желим да улазим у политичке мотиве, али један од учесника скупа испред Скупштине града Београда се хвалио како је разбио нос полицајцу. Та славодобитност, срећа и радост, па због чега насиље“, рекао је Стефановић.

Они, како је рекао, уводе насиље као метод борбе, гађање флашицама, што није добро.

Стефановић подсећа да је било много скупова у последње две године и да полиција када су се организатори понашали одговорно, готово није ни имала посла.

„Осећам се као министар разочарано и тужно зато што сам видео колико су људи из полиције уложили напора да буду врло пристојни, да не одговоре када су их гађали. Овом човеку су разбили нос и наочаре. Они су врло мирно, трпељиво, без репресије, осим када су физички били пристинути уз зид, дошли да раде свој посао и спрече брутално дивљање“, навео је Стефановић.

Додао је и да неки, попут Борке Павићевић, потпуно релативизују да је полицајац нападнут, упитавши се шта је требало полицајци да ураде, да их изгазе до смрти.

„Како може да се оправдава и релативизује било која врста насиља, потпуно ми је то нејасно… Не знам да је било коме и Србији онемогућено да каже било шта, али немојте насиљем. Закон важи за све. То што сте против власти не аболира вас од поштовања закона“, истакао је Стефановић.

У понедељак је одржан протест Иницијативе Не да(ви)мо Београд испред Скупштине града, на коме су покушали да уруче одштампане „отказе“ градоначелнику Синиши Малом и председнику Скупштине града Николи Никодијевићу.

Представници Иницијативе дочекали су Синишу Малог испред Скупштине града повицима „Лопови, лопови!“, а Синиша Мали је новинарима рекао да је био нападнут и да је један полицајац повређен.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да ће бити поднете одговарајуће кривичне и прекршајне пријаве тужилаштву због напада на градоначелника Београда Синише Малог, одборника Скупштине града Београда и припадника полиције.

Представници Иницијативе су негирали да је било ко био нападнут, а њихов члан Симон Симоновић оптужен је за насилничко понашање.

„Верујте тој руци која вас води“

Влада Србије биће формирана у законском року као што је мандатар Александар Вучић и најавио, каже Небојша Стефановић.

„Не знам који ће дан изабрати. Ја сам његов дугогодишњи сарадник и пријатељ, верујем у оно што ради и мислим да већина у народу верује у оно што ради. Верујте тој руци која вас води да ће изабрати најбољи тренутак да добијемо одличну владу“, рекао је Стефановић на ТВ Пинк.

На питање да ли ће бити министар и у новој влади, Стефановић је одговорио да то зависи од Вучића и да није ствар у томе да ли би он нешто волео или не.

„Ако је то потребно, потребно је, ако није, није, нисам се родио у фотељи“, рекао је Стефановић, који је на питање о евентуалним коалиционим партнерима у влади навео да је то ствар око које се разговара.

Навео је и да је за сваког „лековито да не размишља о својим привилегијама у вршењу власти“ и да су „неки дуго на власти“.

На питање да ли ће бити министар у новој влади, он је рекао да о томе одлучује мандатар Александар Вучић.

„Нити сам се родио у фотељи, нити ћу у њој да умрем“, казао је Стефановић.

„Оштрије казне за насиље у породици“

Министар у техничкој влади је рекао да се мењају законске норме како би се тужилаштву и полицији омогућио ефикаснији рад када је у питању насиље у породици.

Он је истакао да ће полицајци бити обучени да боље реагују у таквим ситуацијама, јер је до сада било примера застрашивања жртава које на суду одустају од гоњења насилника.

„Био је проблем што се жене плаше, немају економску самосталност. Трпеле су дуго насиље, а када се одваже да се супротставе дешавале су се трагедије“, нагласио је министар.

МУП ће, код насиља у породици, убудуће инсистирати на обавезном привођењу, да би људи осетили да то није нешто од чега ће држава да окрене главу, казао је министар полиције.

Говорећи о закону о педофилима и силоватељима, он је рекао да су претходне акције дале резултате у хватању педофила, али да се повећање законског минимум и максимума казне желело да пооштри казнена политика.

„Трудимо се да се не мешамо у рад судова, али можемо законима да утичемо на казнену политику да се пооштри. Очигледно морамо увести драконске мере“, рекао је Стефановић.

Он је упозорио родитеље да не пуштају малу децу да шетају сама, јер деца нису способна да се сама старају о себи.

Регистар педофила и силоватеља, како каже, може да помогне само када је неко правоснажно осуђен за то дело и у њему се могу наћи само они за које суд непобитно утврди да су криви.

„Злоупотребе су могуће, али ово је толико тешко дело да човек мора да буде оштар и да покажемо да ћемо као друштво да учинимо све да се то спречи“, нагласио је Стефановић.

„Кривичне против више од 300 особа за кријумчарење људи“.

Како каже, од почетка 2016. године поднете кривичне пријаве против више од 300 особа за кријумчарење око 2.500 људи.

„Ми желимо да спречимо илегалан улазак у Србију. Од почетка године поднето је више од 300 кривичних пријава за кријумчарење око 2.500 људи“, рекао је Стефановић за телевизију Пинк.

Он је навео да је један од циљева војно-полицијских заједничких тимова на граници са Бугарском и Македонијом управо спречавање кријумчарења људи.

Стефановић је подсетио да је највећи број миграната из Авганистана и Пакистана.

„Око 80 одсто људи који улазе илегално у нашу земљу су економски мигранти, заиста мали број је из Сирије“, додао је министар.

„Реформа полиције у току“

Осим тога, рекао је и да је реформа полиције у току и да је 90 одсто из зацртаног акционог плана за поглавље 24. завршено у протекле две године.

„Оно што је нама важно је да покажемо да наша полиција све ефикаснија. Није то лак посао. Не заваравамо се да може за годину, две дана да доведете систем да буде савршен. На томе мора много да се ради“, рекао је Стефановић на ТВ Пинк.

Он је подсетио да је у оквиру реформе полиције донесен Закон о полицији који је одобрила Европска комисија и која га је похвалила.

„Мислимо да је закон о полицији добар за грађане Србије јер даје полицији онолико овлашћења колико треба да заштите грађане, водећи рачуна о њиховим правима“, нагласио је министар и додао да је у току израда новог закона о азилу, закон о странцима, закон о ДНК регистрима, стратегија о тероризму.

Министар је указао да се на акционом плану за поглавље 24 ради већ две године, да је урађено 90 одсто из акционог плана што је зацртано за 2015. и 2016. годину.

„Један од задатака на којима се у МУП-у ради да покажемо оно што смо написали и обећали, можемо да урадимо“, рекао је Стефановић и додао да је поглавље 24 комплексно и обимно и да се бави питањима тероризма, азила, миграција, која су сада актуелна.

„То су питања која су актуелна сада у свету. Ми смо радећи на решавању тих проблема успели да подигнемо стандарде у нашој земљи, а тиме се припремимо за ефикасније преговоре са ЕУ. То је поглавље које изискује огромне материјалне ресурсе, али и образовање кадра“, рекао је министар.

Он је додао да се већ дуго ради на сузбијању илегалних миграција, те да се Србија не може користити као земља у којој ће они нагомилати а да се не зна шта ће се дешавати са њима и куда ће даље ићи.

„Радимо заједно са Европом, тражили од Европе неку врсту заједничког става. Око 80 одсто људи који су тренутно у Србији економски су мигранти из Авганистан и Пакистан. Нешто мало људи је тренутно из Сирије. Ми смо им понудили прилику да траже азил у Србији“, казао је Стефановић.

Он је рекао да су од суседне Мађарске добили понуду да упуте полицијске снаге да помогну у заштити граница Србије, као што се и Србија бори да помогне земљама који су пре ње на миграторном путу.

Заједничким снагама војске и полиције Србија ће настојати да спречи илегални улазак миграната у Србију, а једна од највећих опасности су кријумчари, истакао је Стефановић.