Прочитај ми чланак

СТАРИ ПРИЈАТЕЉИ: Динкић – првим летом „Ер Србија” у Аби Даби путујемо Вучић и ја

0

vucic-dinkic-675x421

БЕОГРАД – Заменик председника Комитета Владе за сарадњу са Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) Млађан Динкић најавио је данас да ће са првим потпредседником Владе Александром Вучићем 26. октобра, првим летом „Ер Србија” за Абу Даби ,отпутовати за Емирате.

Динкић је рекао да ће током те посете он са својим експертским тимом разговарати са представницима Емирата о реализацији кредита од три милијарде долара, као и операционализацији уговора који су почели да припремају са „Мубадалом” и осталим компанијама из Уједињених Арапских Емирата.

На питање да ли ће Србија добити ту позајмицу до краја године, Динкић је рекао да би могао да одговори да је министар финансија и да ће ту добру вест, када за то дође време, саопштити лично шеик Мухамед.

Он је нагласио да то нису мале паре и да би било немогуће добити ту суму од неког другог у овом тренутку.Треба да будемо стрпљиви и сачекамо да се све договори, казао је Динкић новинарима у паузи 13. економског самита Србије.

Према његовим речима, та позајмица Србији даје могућност да се раздужи и постане независна од Међународног монетарног фонда. Како је указао, савети ММФ-а о обарању плата лекара и смањење потрошње успоравају и онако скроман привредни раст у нашој земљи.

Део новца који добијемо од УАЕ треба искористити за отплату дугова, а остатак да се инвестира у пољопривреду и друге видове производње, сматра Динкић.

На молбу да прокоментарише захтев америчке авиокомпаније Делта ерлајнз да власти САД не одобре летове „Ер Србије” за Америку, Динкић је рекао да је то добра вест.

„За мене то значи да су се чак и Американци уплашили ‘Ер Србије’, јер ‘Етихад’ уме да прави профит”.

Он је рекао да је наша национална авиокомпанија ЈАТ сама била беспомоћна, али да је заједно са „Етихадом” постала врло снажна алијанса.

Динкић је изразио уверење да ће америчке власти, упркос поменутом захтеву њихове матичне комапаније, ипак одобрити летове „Ер Србије” у САД.

Он је подсетио да Србија остаје власник 51 одсто нове авиокомапније, а „Етихад” 49 процената, почевши од 1. јануара следеће године.

Динкић: Нисам информисан о истрази о „Мобтелу“

Бивши министар финансија Млађан Динкић изјавио је данас да није информисан о отварању истраге о продаји „Мобтела”, као и да мисли да је то питање исполитизовано.

„Чуо сам да је нешто (Ивица) Дачић причао о томе, па бих га подсетио да је Верица Бараћ писала о злоупотребама државе у периоду од 95. године, када су Карићу дали већинско власништво, а бојим се да су он (Дачић) и његова партија тада били на власти”, рекао је Динкић новинарима, у паузи 13. Економског самита Србије.

Што се тиче „Мобија 63”, Динкић је истакао да је то била најуспешнија приватизација свих времена у Србији, јер је обављена пред ТВ камерама у директном преносу на јавној лицитацији.

„Тада је у нашу земљу дошао и највећи приход икада, од 1,5 милијарди евра”, навео је Динкић.

Према његовим речима, „то не да није било спорно, него камо среће, да су и друге приватизације тако обављене”.

„Ако прочитате пажљиво извештај Верице Бараћ, који је усвојила Европска комисија, она говори о периоду до 2005. године, односно поставља питање како је могуће да је један приватник добио 51 одсто националног ресурса”, рекао је Динкић и поновио да он у томе није учествовао.

„Мислим да Дачић има неке политичке проблеме са мном и да је у томе ствар”, додао је Динкић.

(Танјуг)