Прочитај ми чланак

СТАНИВУКОВИЋ: Не признајем пресуде Караџићу и Младићу

0

"У Сребреници није било геноцида, а пресуде Караџићу и Младићу не признајем" изјавио је нови градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, гостујући на ТВ Н1 у емисији Прессинг у Загребу. Он је поручио да се његовом победом "завршава ера корумпираних политичара" у том граду.

“Мојом побједом у Бањалуци завршава ера корумпираних политичара”, рекао је Станивуковић који је најавио да ће власт преузети до краја године.


Ако говоримо о Бањалуци, то јесте и биће пријатељски град према сваком човеку. Никакве поделе, ни политичке, ни верске, ни националне – то је отворен град, рекао је.

Коментарисао је и споменик Хрватима, Бошњацима и Србима у Бањалуци.

“Само код нас на брдовитом Балкану идеја мира може изазвати немир. Говорио сам о једној идеји мира, не осликавајући било какве детаље, а политички опоненти узму одређене ствари, па у БиХ у једном дану можете бити националиста и издајник. И претходни градоначелници су разматрали ту идеју парка мира који треба симболизирати да је сваки рат узалудан”, појаснио је Станивуковић, додајући да је то универзална идеја мира.

Преминуо је глумца Мустафа Надаревић, рођени Бањалучанин, а бањалучки СДП упутио је иницијативу да једна од првих одлука новог градоначелника буде именовање једне улице у том граду по њему.

“Тај један велики човек није још ни сахрањен, требају се неки утисци слећи. Такви велики људи наравно да то заслужују. Зашто да бежим од тога”, оценио је.

О Додиковим “претњама”: Боли их Бањалука

Милорад Додик најавио је да ће зауставити финансирање неких пројеката у Бањалуци од стране ентитетске владе и да ће престати субвенционисати грејање. Наводно ће већ идуће недеље по хитном поступку Скупштина РС-а расправљати о изменама Закона о локалној самоуправи према којем би улога градоначелника постала протоколарна, а град би водио “градски менаџер”. Станивуковић на то каже да је он изабран вољом грађана те да ако до тога дође, он ће позвати грађане на мирни протест.

“Зашто њих боли Бањалука? Зато што се по први пут појавио неко кога не могу зауставити у ревизији свих уговора, у показивању свих криминала, корупција, зато што се појавио неко ко је непоткупљив и неко ко има већу енергију, жељу, страст и много већу подршку него што они могу замислити”, поручио је Станивуковић.

Поједини кажу да ће се и Станивуковић променити и постати као Додик.

“Разумем да људи тако на то гледају јер наш народ је у много процеса преварен, проживео је многе патње и страдања. Али након 22 године људи су у 11 изборних процеса у Бањалуци гласали како су гласали, увек су они побеђивали. Данас се десило другачије, народу је враћена вера. Не можете поредити политичку платформу Додика и мене. Он је у рату крао, а моја породица је страдала. Он се у рату обогатио, а ми смо пре рата били имућна и стабилна породица. Ја сам родољуб у души, а он из интереса – то су суштинске разлике”, истакао је.

О Сребреници и Хашком суду

Станивуковић је појаснио зашто сматра да у Сребреници није почињен геноцид.

“Знате ли дефиницију геноцида? Истребљење народа с одређене територије. Је ли била намера у том смислу да сви буду протерани? Сребреница је део БиХ. Говоримо о намери да један народ буде истребљен с те територије, о намери да се деца убијају. Такве намере није било. Рекао сам, био је велики злочин, мени је жао због сваке жртве. Али што је проблем? Проблем је што је то питање политизовано. Што хоће да када се каже та чувена реч, ја је нећу ни поновити, онда да се каже да је читав народ такав. Ми Срби нисмо такав народ”, рекао је Станивуковић.

И додаје: “Представљам једног модерног политичара који воли све друге људе. Не бежим од грешака. Ако је неко у једној странци лош, па не значи да је сваки члан у тој странци лош”.

На питање признаје ли пресуде Хашког суда у случају Радована Караџића и Ратка Младића, поручио је да не признаје “ништа од тог суда”.

“Тај суд је нанео велику политичку штету мом народу и то је за мене чича-мича, завршена прича”, закључио је Станивуковић.