Прочитај ми чланак

СТАМАТОВИЋ: „Зид плача“ за српске жртве у 20.в. може да се изгради на Златибору

0

Изјава Милана Стаматовића, председникаЗдравe Србијe (ЗС), о изградњи националног Меморијалног центра свих српских жртава геноцида у 20. веку..

–  Не доводећи у питање најaвљену изградњу меморијалног центра Доња Градина у Републици Српској, у знак сећања на жртве усташког логора смрти у Јасеновцу, као и потребу да се у Београду, на Старом сајмишту, обележи страдање Јевреја, Срба и Рома, побијених за време немачке окупације, Здрава Србија (ЗС) још једном апелује  и подсећа да је, у складу са захтевима грађана Србије и целог српског народа,  националних институција и политичких организација, неопходно реализовати сведржавни пројекат изградње националног Меморијалног центра свих српских жртава геноцида у 20. веку – изјавио је Милан Стаматовић, председник ЗС, поводом 74. годишњице покушаја пробоја усташког логора Јасеновац, када је, тог давног 22. априла, од 600 логораша који су учествовали у бекству, преживело свега њих стотињак.

– Морамо да испунимо своју дужност и обавезу према прецима и потомцима, и једном за свагда да се суочимо са болном истином и чињеницом да су, током прошлог столећа, од Балканских и Великог рата, преко Другог светског и ратова током деведесетих година, за ову земљу и очување српског националног бића положили животе милиони припадника српског народа – каже Стаматовић, истичући да нам је морална обавеза да на једном месту, попут јеврејског “Зида плача“, урежемо имена свих тих хероја, жртава и мученика, и коначно изградимо јединствени меморијални комплекс, како бисмо се на симболичан начин одужили свим српским страдалницима.

Стаматовић је још једном поновио да би тај центар требало да се изгради на простору где се додирују Србија и прекодринске српске земље и изразио спремност да општина Чајетина уступи локацију за изградњу тог меморијала.

 

                 ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!