Прочитај ми чланак

Стаматовић: Влада Србије да повуче глас против избацивања Русије из Савета УН

0

Позивам Владу да преиначи одлуку којом је амбасадор Србије, у Генералној скупштини УН, гласао за избацивање Русије из Савета УН за људска права - изјавио је Милан Стаматовић, председник Здраве Србије, упозоравајући да су то противзаконито учинили техничка влада која нема мандат за доношење оваквих стратешких одлука, као и амбасадор Немања Стевановић, који је заостали кадар некадашњег министра дипломатије Вука Драшковића, и који отворено заступа антируску и про-НАТО опцију у Србији.

Стаматовић је упозорио да овај чин прети да угрози традиционално пријатељство Србије и Русије које има огромну подршку народа Србије.

Русија је увек била уз Србију. На истом месту у УН, руски амбасадор Виталиј Чуркин, којем је наш народ подигао споменик у Републици Српској, уложио је вето на срамну британску резолуцију чији је циљ био да жигоше читав српски народ као геноцидан. Само захваљујући Русији избегли смо да пред историјом будемо означени као геноцидан народ. Неправедно је да се Русији у УН одужујемо на овај начин – истакао је Стаматовић.

Он је навео да је Русија гарант очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије по питању Косова и Метохије, као и очувања дејтонских надлежности Републике Српске.

Без подршке и пријатељства Русије, прво што ће НАТО урадити, наставиће са распарчавањем Србије и планом да се уништи Република Српска – рекао је Стаматовић.

Јучерашње гласање Србије у УН представља фалсификовање изборне воље грађана, али и показатељ какав би заокрет Србија могла да направи у својој спољној политици у будућности – навео је Стаматовић.

Он је позвао Владу Србије да води одговорну политику и да не предузима кораке за које нема легитимитет и већинску подршку народа.

Такви кораци могли би да изазову унутрашњу нестабилност која би зауставила економски раст Србије и допринела још дубљим поделама и подизању тензија у друштву – закључио је Стаматовић.