Прочитај ми чланак

СТАМАТОВИЋ: Србима с Космета дати руске пасоше по узору на Донбас

0

Лидер "Здраве Србије" и председник општине Чајетине Милан Стаматовић казао је данас да је сасвим реалистично да и Срби на Косову постану руски држављани и да се јужна српска покрајина, у складу са медјународним правом, привремено уступи Русији.

„Потврђује и пример доделе руског држављанства свим Русима на простору Донбаса у Украјини, на основу недавног указа председника Русије Владимира Путина, по коме је омогућено и да сви становници Луганска и Доњецка, по поједностављеној процедури, у року од три месеца од предаје захтева, добију пасоше Русије“, наводи се у писаној изјави Стаматовића.

Он је навео да Гренланд, аутономна територија Данске, коју „амерички председник Доналд Трамп жели да купи“ има такав статус да самостално води унутрашњу политику, а да је Данској препустио послове заштите границе, спољне политике и вођења финансија.

„Када већ међународно право дозвољава уступање на привремено управљање дела једне суверене територије, не видим зашто Србија не би исто урадила са КиМ“, рекао је Стаматовић.

Он је додао да би се медјународним споразумом са Русијом регулисало привремено управљање над Косовом, све док се не обезбеди потпуна безбедност српских и осталих неалбанских градјана и поновно успостављање институција државе Србије, на том делу српске територије.

Стаматовић је подсетио и на међународно договорену привремену управу Босне и Херцеговине, с краја 19. века, када је на Берлинском конгресу 1878. године, на основу одлуке тадашњих великих сила постигнут договор да формално остане у саставу Османског царства, а да Аустро-Угарска привремено успостави бирократску управу на њеној територији.