Прочитај ми чланак

Шта значи „блажењејши“ и коме се патријарх Порфирије обратио тим речима?

0

Почетак беседе патријарха Порфирија током посете председнику Србије Александру Вучићу у Генералном секретаријату на Андрићевом венцу изазвао је бројне полемике на друштвеним мрежама, а чак су и поједини медији пренели да се патријарх обратио Вучићу са „уважени господине председниче, Блажењејши“.

Ипак, као што се може видети и на снимку из Председништва, патријарх се, изговарајући реч „Блажењевши“, окренуо удесно, док је председник Србије све време седео с његове леве стране.

„Блажењејши“ је, иначе, реч којом се ословљавају највиши представници православне цркве и може се превести као „најблаженији“, а изрази високопреосвећени и преосвећени, које је патријарх такође употребио, користе се приликом ословљавања митрополита и епископа.

„Уважени господине председниче, Блажењејши, високопреосвећена и преосвећена браћо архијереји, уважени господо и госпође министри, драги браћо и сестре“, речи су којима је патријарх Српске православне цркве започео своје обраћање на скупу уприличеном у среду на Андрићевом венцу, а затим је додао:

„За нас је радост што можемо да будемо заједно са вама у Председништву Републике Србије, које осећамо заиста не као своју кућу, него осећамо да јесте наша кућа. Осећамо са једне стране потребу да искажемо да све оно што се овде чини за добро нашег народа где год да он живи, за добро Србије, има нашу подршку.“