Прочитај ми чланак

Шта све имају нови и стари министри и колико су тешки

0

После више од 120 дана чекања, Србија ће напокон добити нову Владу. У њој поред старих лица, већ опробаних на различитим министарским функцијама, позиције у кабинету у Немањиној 11 ће заузети нови кадрови из владајуће коалиције, света привреде, али и они који су били на листама политичких организација које на претходним изборима нису прешле цензус.

Ако су константа сваке СНС власти Синиша Мали, Небојша Стефановић и Зорана Михајловић и ако од њих знамо шта да очекујемо, онда ће свакако бити занимљиво видети шта могу да нам понуде нови министри – Тома Мона, Гордана Чомић, Анђелка Атанасковић…

У сусрет њиховом првом окупљању у Влади Србије, представљамо биографије нових министара и њихову имовинску карту.

Министар финансија – Синиша Мали

Синиша Мали ће по други пут обављати функцију министра финансија. На ово место је дошао 2018. године уместо Душана Вујовића. Мали је завршио основне студије на Економском факултету у Београду, где је, како се наводи у његовој биографији, био студент генерације, након чега је магистрирао на Вашингтонском универзитету у америчкој савезној држави Мисури. Након тога је дкторирао на Факултету организационих наука у Београду, међутим, 2019. године је поменути докторат проглашен плагијатом. Био је саветник потпредседника Владе за привреду и финансије, а 2014. године изабран је за градоначелника Београда, где се задржао све до преузимања сектора финансија.

Имовина: Тајна

У званичном извештају Агенције за борбу против корупције, наводи се да Мали у свом власништву има петособан стан (127 квадрата) и гаражу од (13.6 квадрата). Уз поменуте некретине, Мали у свом поседу има и још један трособан стан и једнособни апартман, који је, према извештају Агенције, добио као наследство.

Као министар финансија прима плату у износу од 103 хиљаде динара, док као члан Управног одбора Фонда за развој зарађује додатних 43 хиљаде динара.

Нови-стари министар већ дуже време се суочава са оптужбама да скрива имовину. Његово име се у неколико наврата повезивала са офшор компанијама, наводило се да поседује 24 апартмана у луксузном летовалишту “Свети Никола” на бугарском приморју, те да је само један од станова уписан на њега, док је 23 купио у име две офшор компаније са Британских Девичанских Острва. Мали никада није објаснио на који начин издваја 60 хиљада евра годишње за школовање деце, кад његова примања не могу да покрију толике трошкове.

Министар војни Небојша Стефановић: Овај човек је неуништив

Нови министар одбране биће Небојша Стефановић рођен је 1976. године у Београду, завршио је Девету београдску гимназију, па потом Факултет за пословне студије на Мегатренд универзитету, а 2011. године је одбранио магистарску тезу и стекао звање магистра економских наука. Како је Истиномер писао, у јуну 2013. године одбранио је докторску дисертацију на тему “Нова улога статегијског менаџмента у управљању локалном самоуправом на примеру Града Београда”, на Мегатренд универзитету.

Након раскола у СРС, уз Томислава Николића прелази у СНС, а након промене власти, након избора у мају 2012. године, постаје у јулу председник Скупштине Србије. На предлог СНС-а, именован је за министра унутрашњих послова, где је остао и након избора 2016, па све до формирања Владе Србије 2020.

Имовина: Плата од 150 хиљада, стан и гаража

Као потпредседник Владе Србије и министар Стефановићева досадашња плата је износила 150 хиљада динара, а у свом власништву поседује четворособан стан од 99 квадрата и гражу од 20 метара квадратних.

У бази података КРИК-а наводи се да је Стафановић власник четворособне куће која се налази у елитном насељу на Бежанијској коси на Новом Београду. За кућу је мењао стан од 90 квадрата који се налазио у близини, али не у истом насељу. На сајту КРИК-а се наводи да је у марту 2014. године, Стефановић није доплатио за кућу иако је већа од стана и налази се на бољој локацији. Кућа је, према садашњим тржишним вредностима, за 50 одсто скупља. Човек с којим је мењао стан је, према наводима КРИК-а, Лазар Лазић, власник познате пекаре “Синђелић“ код Каленић пијаце

Зорана Михајловић – нова/стара министарка енергетике

Министарство рударства и енергетике у новој Влади Србије ће припасти Зорани Михајловић. Од доласка напредњака на власти, она је била на неколико различитих министарских фунција. Сектор енергетике, развоја и заштите животне средине у Влади Србије водила је од јула 2012. до априла 2014. У априлу 2014. године изабрана је за потпредседницу Владе Србије и министарку грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Исту функцију обавља и у наредној Влади Србије, формираној у августу 2016. године.

Имовина: Четворособан стан, не прима плату од Владе

Агнецији за борбу против корупције Михајловић је пријавила четворособан стан од 140 квадрата, а на поменутом сајту се наводи да Михајловић уопште нема приходе. У извештају стоји и да у свом власништву има и аутомобил Тоyота РАВ4.

Бранислав Недимовић – опет пољопривреда

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде водиће проверни играч СНС у Влади Србије – Бранислав Недимовић.

Демократска странка Србије, покрет “Митровица европска регија”, Демократска странка, покрет “Вредна Митровица”, Српска напредна странка – овако је изгледао развојни партијски пут новог/старог министра задуженог за пољопривреду. Пре функције у Влади Србије, Недимовић је у периоду од 2008 до 2016. године био градоначелник Сремске Митровице, након чега долази на чело Министарства пољопривреде и заштите животне средине. Подсетимо, Недимовић је био одмах иза носиоца, Александра Вучића, на листи напредњака на претходним парламентарним изборима, због чега се спекулисало да би он могао и да преузме место председника Владе Србије.

Имовина: Нема ништа на своје име

У последњем извештају Агенције за борбу против корупције, наводи се да Недимовић нема ниједну некретнину на своје име, док од покретности поседује Волксwаген Поло стар 17 година. Као министар месечно прима 90 хиљада динара, а уз то обавља функцију члана управног одбора у Фонду за развој. Међутим, у извештају стоји да се одрекао примања од 42 хиљаде динара колико следује члановима управног одбора.

Министар здравља Златибор Лончар – сумњив због веза са члановима земунског клана

Још док је био непознати лекар, сведоци у поступку против чланова земунског клана наводили су да је Лончар био сарадник ове озоглашене групе. Дипломирао је на Медицинском факултету у Београду 1997. године, а 2008. је уписао докторске студије, али их није завршио. Током 2012. године био је директор Ургентног центра, а годину дана касније именован је за начелника Одељења за трансплатацију. Од 2014. године до данас обавља функцију министра здравља у Влади Србије.

Имовина: Споран стан добијен од Сретка Калинића

Последњи извештај о имовини Златибора Лончара, Агенција за борбу против корупције је објавила 14. новембра 2019. Ту се наводи да нови-стари министар здравља прима плату као хирург Клиничког центра Србије у износу од 88 хиљада динара, те да не добија плату као упосленик Владе Србије.

Од некретнина, на сајту Агенције се наводи да Лончар има половину власништва над двоипособним станом (75 квадрата). Раније је КРИК објавио да је Лончар купио 2002.године стан од супруге Сретка Калинића, озоглашеног убице из земунског калана. У тексту КРИК-а се наводи да су сведоци испричали како је реч о поклону за убиство црногорског криминалца у Ургентом центру.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић: Трећи чин

Јадранка Јоксимовић школовала се на Факултета политичких наука Универизета у Београду 2002. године на смеру Међународни односи. Била је чланица Српске напредне странке где је у периоду од 2006-2007.била сарадник Александра Вучића. Радила је у у часопису “Велика Србија”.

Након ангажовања у Српској радикалној странци, 2008. године постаје један од оснивача Српске напредне странке, а 2012. изабрана је на место посланика испред листе окупљене око СНС, а тада је обављала И функцију председнице Одбора за контролу служби безбедности.

Била је и чланица Одбора за европске интеграције и као део сталне делегације Републике Србије при Парламентарној скупштини Савета Европе. Од 2014.године је испред листе окупљене око СНС изабрана за министарску без портфеља задужена за евроинтеграције, а исту функцију обављала је и у Влади формираној 2016. године. Јоксимовић је чланица Главног одбора И Председништва Српске напредне странке.

Имовина: Плата 93 хиљаде, стан од 58 квадрата

У последњем извештају Агенције за борбу против копције наводи се да је месечни бруто приход министарке 93 хиљаде динара. Од непокретности поседује власнички удео на земљишту од 10.03.91 хектара, што је њено наследство. Поседује И још неколико сличних парцела, мање површине, које су исто стечене наследством. Власник је двособног стана од 58 квадрата.

Вања Удовичић – поново министар спорта

Вања Удовичић рођен је 12. септембра 1982. године у Београду. Кадд је реч о школовању, након завршетка основног и средњег образовања, наставио је да се образује на Факултету организационих наука, где је успешно дипломирао. Професионално се бавио спортом где је низао велике успехе како у клупском ватерполу, са Партизаном , Младошћу, Про Реком, тако и у репрезентативној каријери. Од 2014. године Удовичић је министар спорта и на тој функцији ће се задржати, по свему судећи, бар до 2022.

Имовина: Има целу зграду, пашњаке, пут

Према последњем извештају Агенције за борбу против корупције, Удовићић као министар од 2013. године добија 95 хиљада динара као надокнаду за обављање те функције. Имовина министра прилично је позамашна, што сведочи да је он власник стана (гарсоњере) од 37 квадрата, куће од 797 квадрата, зграда (са гаражом и двориштем) од 715 квадратних метара, три пашњака, неколико ораница, путу..

Власник је три аутомобила и једног чамца, а поседује у акције у пословању неколико правних лица. Поседује депозите у иностраним банкама.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог – Гордана Чомић: Од “жуте перјанице” до подобне за СНС

Бивша чланица и функционерка Демократске странке Гордана Чомић, која је на последњим изборима била на листи “Србија 21” у новој влади Ане Брнабић преузеће функцију министарке за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Гордана Чомић рођена је у Новом Саду 1958. године по занимању је дипломирана физичарка. У периоду од 1984-1999. била је асистенткиња на Факултету техничких наука, Универзитета у Новом Саду. Као кадар Демократске странке у периоду од 1999. до 2004. радила је у Јавном предузећу СПЦ Војводина СПЕНС у Новом Саду. Током 1990 тих била је чланица Градског одбора ДС Нови Сад, портпаролка Градског одбора и Покрајинског одбора ДС за Војводину. Такође била је и председница Покарајинског одбора ДС од 1998 до 2001 и подпреседница ДС од 2001 до 2004. Године 2006 изабрана је за председницу Форума жена ДС и постала је чланица Председништва ДС.

У мају 2014. изабрана је за потпредседницу странке, а јуна исте године и за заменицу председника ДС. За генералну секретарку ДС изабрана је на седници Главног одбора ДС одржаној 29. октобра 2016. У јуну 2018. била је кандидаткиња за председницу ДС. Изабран је Зоран Лутовац, а Чомић је остала генерална секретарка странке и чланица Председништва. У фебруару 2020. одлучила је да се врати у салу Скупштине Србије, иако је Деократска странка месецима пре тога бојкотовала рад парламента. Истог месеца Гордана Чомћ је дошла у сукоб са лидером ДС Зораном Лутовцем када је изјавила да је донета одлука о њеном искључењу из ДС због присуства седници парламента, али је ускоро председник странке Зоран Лутовац то демантовао. Ускоро је саопштила да ће као кандидаткиња организације „Србија 21“ учествовати на парламентарним изборима. Почетком јуна истакла је да план листе Уједињене демократске Србије (УДС) да се изгради кандидат за председнчке изборе 2022. године. На УДС је освојио свега 0,32 одсто гласова, а Чомић је изјавила како се “њена јавна политичка одговорност јуче завршила“.

После седнице Председништва Српске напредне странке 25. октобра објављена су кадровска решења и имена министара који ће се наћи у новој Влади Србије, а Чомић је представљена као нова министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Имовина: Ништа није пријављено изузев плате

Према подацима из агенције за борбу против корупције за Гордану Чомић се не наводе никакви подаци у пријави имовине са којом располаже. У имовинској карти наведена су само примња на месту потпреседника Народне Скупштине Србије и народног посланика од 120.000 динара. Од имовине Гордана Чомић нема ништа пријављено на своје име, као ни непокретну или покретну имовину или штедне улоге.

Министар полиције Алекасандар Вулин: Војну униформу мења полицијском

Нови министар полиције после ротације коју је извео Александар Вучић биће досадашњи министар одбране Александар Вулин, који ће овај респр силе преузети од Небојше Стефановића, који долази на Вулиново место.

Александар Вулин рођен је 1972. године у Новом Саду. Основну школу завршио је у Новом Саду, гимназију у Сремским Карловцима. Дипломирао је на Правном факултету у Крагујевцу. Био је помоћник директора маркетинга у фирми “Супер прес“ од 2000. до 2002. године. Након тога, био је директор маркетинга у фирми „Цолор пресс“ од 2003. до 2007. године, а заменик генералног директора „Цолор медиа интернатионал“ од 2007. до 2012. године. Био је колумниста листова Свет, Национал, Центар, политички коментатор Радио Индекса, одговорни уредник недељника Печат.

Политичку каријеру почео је у Савезу комуниста-Покрет за Југославију (СК- ПЈ), где је дошао до места генералног секретара. Један је од оснивача Југословенске левице (ЈУЛ), где је био портпарол, као и заменик председнице Дирекције ЈУЛ-а. Био је и председник Југословенске револуционарне омладине. Године 1998. поднео је оставку на све функције у ЈУЛ-у, након формирања Владе СПС-а, СРС-а и ЈУЛ-а. То му се никако није допало, кажу да је на састанку ГО ЈУЛ-а изговорио: “Доста нам је ратних бубњева. Морамо се окренути дијалогу са Западом“. Био је и против уласка СПО у Савезну владу, а непосредно пре бомбардовања нагађало се да ли је дао оставку, или је разрешен свих функција. Вулин је 2000. године основао Партију демократске левице, која је јуна 2002. године ушла са Демократском социјалистичком партијом Милорада Вучелића у колективно чланство СПС-а. Са СПС-ом се разишао 2006. године после афере “Кофер.“ Основао је Покрет социјалиста 2008. године и од тада се налази на челу те партије. Новембра 2010. године Покрет социјалиста је направио коалицију са Српском напредном странком, Новом Србијом и Покретом „Снага Србије“. За директора владине Канцеларије за Косово и Метохију именован је 2012. априла 2013, након што је Србија у Бриселу парафирала споразум са Приштином, најавио је оставку на ту функцију, али се касније предомислио. Након реконструкције Владе постао је министар без портфеља задужен за Косово и Метохију. После избора 2014. године постављен је на функцију министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. У јуну 2015. године именован је за председника Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова, коју је формирала Влада Србије. Након избора одржаних у априлу 2016. остао је на функцији министара за рад, да би у јуну 2017. године, када је уместо Александра Вучића на чело Владе дошла Ана Брнабић, постао министар одбране. Пошто није служио редован војни рок у време када је то била законска обавеза, истичући да је те обавезе био ослобођен због проблема са видом, у марту 2019. пријавио се на петнаестодневну војну обуку.

Имовина: Спорна тетка из Канаде

КРИК је у септембру 2017. открио да Вулин не може да докаже порекло 205.000 евра којима је купио стан у Београду.

“Он је Агенцији за борбу против корупције понудио објашњење да је новац позајмио од супругине тетке из Канаде, али је Агенција проверама утврдила да ово није тачно. Овај износ није уплаћен на његов или на рачун његове супруге, нити су царини пријавили да су новац унели у земљу. Једини доказ о позајмици била је признаница на којој, међутим, није било потписа тетке Вулинове супруге.“ (КРИК, 18. 9. 2017. године)

Према имовинској карти коју је објавила Агенција за борбу против корупције наведено је да је Вулин на функцији Министра одбране примао плату од 92 хиљаде динара. У имовинској карти наведено је да од непокретне имовине Вулин има у власништву једну половину стана површине 107 метара квадратних, као и власништво једне половине паркинг места. За стан је наведено основа настао продајом имовине, а паркинг место куповином. Такође у имовинској карти према подацима из 2018. наводи се да Вулин користи службену кућу од 310 метара квадратних и гаражу од 59 метара квадратних, које су дате на службено кориштење на основу одлуке Савета министара.

Министар спољних послова Никола Селаковић: Вучићев човек од поверења

Нови министар иностраних послова Србије одлуком председништва СНС и Александра Вучића биће Никола Селаковић, досадашњи Генерални секретар Председника Србије. У медијима је често означаван као десна рука Александра Вучића за најосетљивије задатке и везу СПЦ. Селаковић се по други пут враћа у Немањнину 11 у којој је већ био на функцији министра правде И државне управе од 2012. до 2016. године

Селаковић, нови министар спољних послова, који ће на том месту наследити Ивицу Дачића, рођен је 1983. године у Ужицу. Селаковић кад се преселио у Београд завршио је шесту београдску гимназију. После основних и мастер академских студија на Правном факултету у Београду, од 2010. године похађа докторске студије. На Правном факултету 2009. године постаје стручни сарадник у настави на предметима „Упоредна правна традиција“ и „Национална историја државе и права“, на којима је 2010. изабран за асистента. Од 2008. године је члан Српске напредне странке, а раније је био члан Српске радикалне странке. У јануару 2014. изабран је за потпредседника странке, а претходно је био члан Председништва, Главног и Извршног одбора. Председник је страначког Савета за правна питања. Од 28. маја 2016. године није потпредседник странке, а тада је на Скупштини СНС изабран за члана Председништва. Када је јула 2012. формирана Влада Србије, постављен је за министра правде и државне управе. Након ванредних избора 2014. године поново је изабран на функцију министра правде. Ту функцију обављао је до августа 2016, када је изабрана нова Влада Србије. Годину дана био је без функције, све до Александар Вучић није преузео функцију редседника Србије, након чега је изабран за генералног секретара Председништва.

Имовина: Један стан и плата од 88 хиљада

Према подацима из имовинске карте Агенције за борбу против корупције, из 2019. године, наведено је да Никола Селаковић на месту генералног секретара у Председништву Србије прима плату од 89 хиљада динар.а Од непокретне имовине наведено је да Селаковић у власништву има четворособан стан од 98 квадратна метра и гаражно место од 11,5 квадратних метара у свом власништву.

Ништа без династије: Милан Кркобабић се брине о селу

Власт без породице Кркобабић, по свему судећи, није могуће формирати. Упркос сукобу интереса, аферама и препорукама за смену које је давала Агенција за борбу против Корупције, Милан Кркобабић ће у новој Влади Србије бити на челу новоформираног Министарства за бригу о селу. Подсетимо, његов син Стефан у недавно формираном сазиву Скупштине Србије обављати функцију потпредседника Скупштине. Милан Кркобабић дошао је на чело Партије уједињених пензионера Србије(ПУПС) након смрти оца Јована. До сада је био на неколико функција – у периоду од 2008. До 2012 године био је заменик градоначелника Београда, а затим је именован за директора “Пошта Србије”. У претходној Влади Србије обављао је функцију министра без портфеља задуженог за регионални развој.

Имовина: Троипособан стан који се не води на њега

Према доступном извештају Агенције за борбу против корупције, Кркобабић у свом власништву има троипособан стан од 106 квадрата, док као министар прима плату у износу од 88 хиљада динара.

У бази имовине политичара портала КРИК, наводи се да поменути стан у катастру непокретности се не води на Милана Кркобабића, већ на предузеће “Јинпрос”.

У поменутој бази, наводи се да Кркобабић у свом власништву има и аутомобил Тоyота Цорола(2003.годиште)

Министарка привреде Анђелка Атанасковић – “Жена змај”

Нова министарка привреде је Анђелка Атанасковић. Она је по струци машински инжењер, а за њу председник Србије Александар Вучић тврди да је жена јаке енергије – “Жена Змај”. Члан је Српске напредне странке од њеног оснивања. Према биографији доступној у медијима, рођена 1958. у Трстенику. Она наводи да је основну школу и Техничку школу завршила у родном граду. Дипломирала је на Машинском факултету Универзитета у Београду, одељење у Краљеву, 1982. године. Одмах по дипломирању запослила се у фабрици “Прва петолетка – наменска”. Почела је из сектора машинска технологија, а потом је напредовала и била директор контроле. Фабрику познаје у душу.“ (Вечерње новости, 21. 9. 2018. године). Истиче да од 2014. “веома успешно обавља функцију генералног директора ППТ ‘Наменска’ где оснажује пословну политику, унапређује стручни кадар, набавку нових машина и опреме у процесу производње и проширује инострано тржиште“. Пре него што је постала члан СНС-а, била је у Српској радикалној странци, па је 2004. била кандидаткиња радикала за одборницу у СО Трстеник.

На локалним изборима 2016. била је прва на листи “Александар Вучић-Србија побеђује” и изабрана је за одборницу у СО Трстеник. И на изборима 2020. изабрана је за одборницу у СО Трстеник.

Имовина: Четвртина стана, плата од 150 хиљада

У извештају Агенције за борбу против корупције, објављеном 24. октобра 2017. Године, наводи се да Атанасковић као директорка ППТ Наменске у свом власништву има једну четвртину куће од 30 квадрата, коју је наследила. Као директорка “Прве петолетке – наменска”, према извештају Агенције, прима плату у износу од 150 хиљада динара.

Минстарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић: Да ли ће Београђани продисати?

У ресору заштите животне средине главну реч убудуће ће имати Ирена Вујовић, а судећи према квалитету ваздуха последњих дана у Београду, али и у многим другим градовима Србије – имаће поприлично посла.

Вујовић је једна од 11 жена у новој Влади Србије. Рођена је 3. априла 1983. године. Основне и мастер студије завршила је на Факултету за међународну економију на Мегатренд универзитету. Српској напредној странци приступила је 2008. године. Била је чланица Главног одбора, док је чланица Председништва СНС постала у мају 2016. Тада је изјавила да је управо тог тренутка најсрећнија и да јој је ова функција највеће признање за дотадашњи рад.

Посланица у Скупштини Србије била је у два мандата, 2012. и 2014. године. Затим је у мају 2014. именована за помоћницу градоначелника Београда Синише Малог. У јуну 2016. изабрана је за председницу општине Савски венац и напушта функцију помоћнице градоначелника Београда.

Имовина: Наследила воћњак

Судећи по извештају Агенције за борбу против корупције, објављеном у марту 2019. Године, Вујовић је наследила једну шестину вочњака од укупне површине 19.73 ара. Од непокретности, Вујовић у свом власништву има и аутомобил Хонда, произведен 2018. године.

Министарство трговине, туризма, телекомуникација Татјана Матић: Расимова наследница

Татјана Матић, досадашња државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, наследиће Расима Љајића у новој Влади Србије. Она је рођена је 02. јула 1972. године у Београду, где је завршила основну школу и гимназију. Дипломирала је на Филолошком факултету Универзитета у Београду и стекла звање професора српског језика и књижевности. Од 2002-2004. Године била је на функцији помоћнице шефа кабинета потпредседника Владе Републике Србије и Координационог центра СРЈ и РС за Косово и Метохију. Затим је од 2005. До 2007. године обављала функцију директорке Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа. Наредно радно место добила је у Министарству за рад и социјалну политику, где од 2007. До 2012. године била секретарка, након чега долази на место државне секретарке Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација. У странци Расима Љајића од 2014. године обавља функцију потпредседнице.

Имовина: Њива, шума и плата од 88 хиљада

У извештају Агенције за борбу против корупције, објављеном у јуну 2017. године, Матић има наслеђену једну четвртину њиве (0.95.65 хектара) и шуме (0.22.35 хектара). Као Државна секретарка у министарству трговине примала је плату од 88 хиљада динара.

Маја Гојковић – прелетачица преузела културу

Новоизабрана министарка културе Маја Гојковић од деведесетих година је присутна у политичком животу Србије. Њену каријеру обележила су прелетања у различите партије и “болан” раскид са лидером радикала Војиславом Шешељом, који је јавно признао да је желео да је прогласи за “четничког војводу”.

Пре уласка у политичке свет, Маја Гојковић се бавила адвокатуром. Међутим, веома брзо се отиснула у политичке воде, где је од 1990. година била део Народне радикалне странке Вељка Губерине, да би касније учествовала у оснивању Српске радикалне странке.

У редовима радикала Гојковић се и највише здржала, од 1991. године па све до 2008, након чега следило лутање по различитим партијама да би коначно “усидрење” пронашла у Српској напредној странци где је и данас.

Имовина: Само две некретнине на Мају, све остало на мајку и браћу

У извештају Агенције за борбу против корупције из децембра 2019. Године, наводи се да Гојковић у свом власништву има један стан од 54 квадрата који је наследила и један од 102 метра квадратних који је купила. Објекат је, како се наводи на сајту КРИК, смештен у центру града, у стамбено-пословном блоку новије градње. Испред улаза у зграду у којој је стан налази се кућица са полицијским обезбеђењем. Породица Гојковић на овој локацији поседује неколико некретнина.

Као председница Народне скупштине Гојковић је месечно зарађивала 107 хиљада динара, уз додатни паушал од 28 хиљада. Као председница Скупштине, узимала је и надокнаду за закуп стана у износу од 35 хиљада динара. Поред поменутих прихода, Гојковић је месечно инкасирала додатни 47 хиљада динара као председница Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић: (Не)очекивано

Потпредседница Српске напредне странке Марија Обрадовић у новој Влади Србије обављаће функцију министарке за државну управу и локалну самоуправу уместо социјалисте Бранка Ружића. Уласком у кабинет у Немањиној 11, дугогдишња функционерка напредњака ће по први пут бити део извршне власти.

Представљајући данас састав нове Владе Србије, мандатарка Ана Брнабић је најавила да ће у њеном кабинету место министарке за државну управу и локалну самоуправу заузети њена партијска колегиница Марија Обрадовић.

Обрадовићева је у два наврата, судећи према извештајима медија, озбиљно фигурирала за место прве жене министарке одбране. Међутим, она се је до сада била задужена за рад у Скупштини Србије, те ће јој тако вођење ресора државне управе и локалне самоуправе бити први министарски ангажман.

Имовина: Један стан, БМW

Обрадовић у власништву, према извештају Агенције за борбу против корупције, објављеном у јануару 2020, има стан од 55 метара квадратних. Такође, у извештају се наводи да Обрадовић поседује и возило марке БМW, произведено 2008. године.

Од августа прошле године Обрадовићева је била запослена и у ЈП “Србијагас”. Како је наведено у њеној новој имовинској карти коју је објавила Агенција за борбу против корупције ове године, она је за посао службенице предузећа “Србијагас” примала плату од 120.000 динара, док је у Скупштини Србије задржала паушал од 30.000 динара.

Министри чија имовинска карта је још увек непозната

Министарстар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић: Привредник који се противио подизању минималца

Томислав Момировић или Тома Мона како га од милоште зову на друштвеним мрежама, нови је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Човек који је недавно изазвао прави хаос на тим истим мрежама када је “кукао” да његова компанија финансијски не може да издржи притисак короне, те да ће морати да дели отказе радницима. Штедљив човек рекло би се, остаје нада да неће шкртарити на путевима и инфраструктури, то баш не би ваљало.

Нови министар рођен је 17.10. 1983. године у Београду. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду, како је сам причао била је то субота, а већ у понедељак је почео да ради у породичној компанији “Мона”.

Министар за бригу о породици и демографији Ратко Дмитровић: Шапићев човек у Влади Србије

Једини минстар из редова Шапићев Српског патриотског савеза(СПАС) биће Ратко Дмитровић, новинар, јавности познат као бивши главни уредник Вечерњих новости и новинар РТС.

Био је стални дописник из Загреба дневног листа „Политика“ и недељника НИН, а од октобра 1991. до краја 1993. године радио је на Радио-телевизији Србије, као коментатор.

Министарка правде Маја Поповић: Директно из БИА на министарско место

Међу 11 жена које ће чинити нову Владу Србије биће и Маја Поповић. Бивша судиница и досадашња саветница директора Безбедоносно информативне агенције(БИА) Братислава Гашића, на овом месту ће заменити Нелу Кубуровић.

У завничној биографији наводи се да је Поповић основну школу завршила у Београду, а средну у Шпанији, где је била ђак генерације на енгелском колеџу “Балеарес интернатионал сцхоол” на којем се одржавала настави сена шпанском и енглеском језику. Након завршене средње школе уписује Правни факултету у Београду 1989. године, који, наводи се, завршава у 21. години.

За време ангажмана у БИА, радила је у Управи за међународну сарадњи, Управи за људске ресурсе, системско правне, имовинске и стамбене послове, након чега је постала шефица кабинета директора БИА.

Јавности још увек није доступна имовинска карта нове министарке правде.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Дарија Кисић Тепавчевић: Од бриге о здрављу до бриге о раду

Дарија Кисић Тепавчевић рођена је 1975. године у Сарајеву. Медицински факултет завршила је 2001. године, а након тога је наставила професионалну каријеру на факултету- почев од асистента приправника, па до ванредног професора на предмету Епидемиологија. Кисић Тепавчевић је тренутно заменица директора Института за јавно здравље Србије “Милан Јовановић Батут”, што је поред поменуте специјализације квалификовало да буде чланица Кризног штаба у борби против пандемије коронавируса.

Њена имовинска карта није позната јавности.