Прочитај ми чланак

Шта Палма зна о случају Дољевац: Да ли га је то спасло истраге за подвођење

0

Шта се пре три године догодило на наплатној рампи Дољевац када је аутомобил Зорана Бабића, бившег вд директора "Коридора Србије" ударио у друго возило, приликом чега је погинула Станика Глигоријевић, а повређено је још пет особа, до данас није у потпуности расветљено, иако је наводни возач Дејан Станојевић осуђен на затворску казну. Поуздане информације о свим околностима несреће, осим председника Србије Александра Вучића који је једини погледао спорна два минута снимка, по свему судећи би могао имати Драган Марковић Палма, о чему је јавно говорио.

Дејан Стојановић, наводни возач Зорана Бабића, осуђен је на четири године и шест месеци затвора. Пресуда је донета иако нико од учесника у поступку никада није видео цео видео-запис са надзорних камера које су уснимиле тренутак када Бабићев аутомобил удара у друго возило на наплатној рампи, а осим спорног снимка, низ је нелогичних детаља.

Станикина породица ни три године касније не може да се помири са чињеницом да је пресуда донета на овај начин, без потпуних доказа. Мирјана Алексић, Станикина сестра, рекла је раније да неће одустати док се све у потпуности не расветли.

Међутим, за разлику од породице и других учесника у поступку, јавност је стекла утисак да би Драган Марковић Палма, лидер Јединствене Србије и први човек Јагодине, могао да зна више детаља.

Наиме, када је у априлу прошле године Мариника Тепић изнела тешке оптужбе на рачун Марковића, да подводи девојке и малолетнице у свом граду, читава јавност гледала је расколачених очију у надлежне институције. Тужилаштво је оформило предмет, који је касније из Вишег јавног тужилаштва у Јагодини премештен у Краљево, због могућих утицаја, испитано је више десетина сведока…

За то време, Марковић није пропуштао прилику да се на некој од телевизија са националном фреквенцијом „пере“ од тих оптужби. Генеза његове одбране ишла је од представљања самог себе као пошетног, српског домаћина, позивао се на здрав разум и очеве и браћу својих евентуалних жртви, говорећи како они тако нешто не би дозволили, затим су почеле претње сведоцима у којима је поручивао да их неће наћи и да се не могу сакрити, а онда се све завршило поменом саобраћајне несреће.

„Ја много више знам о њима. И ових дана само тиме сам се бавио. Ко је био у колима кад је настрадала једна особа, где је била глава тој једној особи кад је настрадала једна особа и тако даље. Нећу сад све да откријем, а и нећу да причам сад и ово није сад ја тебе плашим – ако ти кажеш за мене рећи ћу ја и за тебе“ изговорио је Марковић у програму уживо.

Његова полушифрована изјава претећег тона изазвала је нову буру у јавности јер, иако Марковић није прецизирао о чему се ради, сви су посумњали да је реч о саобраћајки на наплатној рампи Дољевац. Дотадашње спекулације да је Бабић био за воланом службеног аутомобила са овом Марковићевом изјавом постале су све гласније. И поред тога, нико од надлежних који су водили поступак против Бабићевог возача није помислио да испита Палму о његовим сазнањима, нити је то учинила било која друга институције иако је јасно да зна више од онога што је већ познато.

Међутим, случај Дољевац није једина „саобраћајна афера“ чијег би се разоткривања могла прибојавати актуелна власт. Због тога није искљученои да је Палма можда мислио на погибију Луке Јовановића, односно „случај кантримен“, или можда на погибију Андре Бојанић, односно несрећу коју је скривио син власника Пинк Жељка Митровића или пак мистериозну смрт народне посланице Наде Бодрожић, мајке Иване Бакић Бодрожић, блиске пријатељице, опет, власника ТВ Пинк, која је неколико месеци после смрти своје ћерке у хотелу Хајат, слетела са ауто-пута код Новог Сада и остала на месту мртва.