Прочитај ми чланак

Шта мисли Борис Тадић о Космету

0

9004-boris-tadic01-ras-foto-ognjen-radosevic-02

(Танјуг)
Беч – Бивши председник Србије Борис Тадић оценио је у Бечу да се мора наћи решење за питање Косова јер без тога Србија не може да крене, као друштво, напред.

„Надам се да ће то решење бити такво да неће изазвати нове кризе, већ да их оставља иза себе и надам се да неће произвести ни било какве турбуленције и угрожавање демократских процеса у Србији, које су претпоставка да постанемо чланица ЕУ“, изјавио је Тадић новинарима.

Он је, након разговора с председником Аустрије Хајнцом Фишером и државним секретаром у Министарству финансија Андреасом Шидером, рекао да у тренутку док Србија преговара о будућим решењима за Косово у ЕУ постоји заинтересованост да се та решења имплементирају. 

Према његовим речима, расте заинтересованост за спремност Србије и њених грађана да приступе реформама које земљу могу да доведу до чланства у ЕУ. 

Након предавања у Институту за међународну политику, где је говорио о перспективама Србије, читавог региона и о томе како он као бивши председник Србије види глобална и европска кретања у наредних пет или 10 година, Тадић је истакао да је косовско питање веома битно, али да се мора узети у обзир и то како ће се решења имплементирати у будућности. 

Оно што је веома важно јесте да свако решење политичког проблема буде, како је подвукао, пропраћено стабилним економским развојем, о чему је разговарао с председником Привредне коморе Аустрије Кристофом Лајтлом. 

„Видим нови простор у којем би требало наша администрација да ради интензивно, а то је у пољу рада малих и средњих предузећа. То је кичма аустријске привреде. Све велике аустријске компаније доведене су протеклих година у Србију, али много тога може да се уради у отварању нових радних места у Србији, једном новом стратегијом приступа малим породичним компанијама, које чине 90 одсто аустријске економије“, оценио је Тадић. 

Тадић ће се сутра састати с градоначелником Беча Михаелом Хојплом.