Прочитај ми чланак

Шта крије фасцикла Небојше Стефановића

0

Месецима се већ министар одбране Небојша Стефановић налази на удару својих партијских колега због наводних веза са криминалним кланом Вељка Беливука. Иако се оптужбе понављају из дана у дан, Стефановић неометано наставља да координише службама безбедности и да води Министарство одбране, па се с правом поставља питање шта је то што бившег министра полиције држи “изнад воде”.

Некада најближи сарадник Александра Вучића и човек од највћег поверења шефа српске државе, на пречац је постао, додуше не својом одлуком, страначки дисдент и главни кривац за бујање криминала у земљи. Штавише, његове партијске колеге се не устежу кад говоре о везама врха власти и мафије, а најчешће се свака дискусија завршава упирањем прстом у његовом правцу.

За разлику од Владимира Ђукановића и њему сличних партијских војника, чији је задатак да по потреби нападају сваког ко је потенцијална претња монолитном систему који је успоставила СНС, Вучић за сада вешто избегава отварање фронта и отворени сукоб са Стефановићем.

Зашто је то тако и да ли министар војни има “фасциклу” чијег се отварања плаше они у врху државе?

Ако питате адвоката Ивана Нинића, то је готово сигурно. Према његовом мишљењу, Стефановић би најпре могао да објасни детаље сарадње врха државе са кланом Вељка Беливука, што, како каже, не би било пријатно многима који чине власт.

“Он може да објасни ко је у структури створио тај клан и за кога је Беливук обављао послове. Стефановић може да каже и ко га је задужио за комуникацију са Беливуком и шта је морао све да чини у име и за рачун своје странке”, наводи Нинић.

Нинић додаје да Стефановић има одговор и на питање ко су људи из полиције, који су мимо њега, имали обавезу да сервисирају потребе Беливуковог клана по налогу неког другог.

“Ми видимо да се он суздржава од тога. Он може да одговоре на сва питања, али мислим да то не би било добро по оне који га нападају. Мимо Беливука, Стефановић може да објасни како се извлачио новац из државне касе, где завршавају паре од асфалтирања путева и какве то има везе са Уједињеним Арапским Емиратима. Стефановић може да исприча конкретне појединости о случају ‘Савамала’, како су ишле трансакције око Београда на води, а вероватно зна и где је нестало два минута снимка са наплатне рампе у Дољевцу”, сматра Нинић.

Бивши члан СНС и директор Војнобезбедносне агенције, Момир Стојановић за “Нову” каже да је од оснивања странке Стефановић био најближи сарадник Александра Вучића.

“Он је чак виђен и као његов наследник на челу странке. Од самог оснивања СНС, Стефановић је, преко Вучића, упознат под којим околностима, чијим утицајем и уз чију помоћ је основана странка. Он је словио за човека који је на Вучићев миг могао да прикупи неколико стотина чланова, ради обележвања одређених догађаја, стварања утиска масовности и јачине странке”, описује Стојановић.

Сукоб почео због конфликта Стефановића са Андрејем Вучићем

Стојановић додаје да је проблем између Вучића и Стефановића настао због сукоба министра одбране са братом председника државе, Андрејем Вучићем и кумом Николом Петровићем.

“Тај сукоб је направио раздор између Александра и Небојше. Стефановић сигурно има одређене информације које су опасне и ја због тога не верујем да ће Вучић икад отворено ударити на њега. Тачно се знају границе и ниједан не жели да их пређе, јер знају да би у том случају обојица потонули. Стефановић није био достојан ниједне функције, али је доласком на чело полиције дошао у посед сазнања која директно воде према врху државе, кад је у питању криминална активност. То је оно што највише брине Вучића и што је одужило Стефановићево изопштење из СНС и политике”, сматра Стојановић.

“Стефановић послао упозорење Вучићу”

Реакција Стефановића на писање прорежимских медија, према Стојановићевим речима се може сматрати упозорење Вучићу.

“Он га овим путем упозорава да не прелази границу, јер ће у супротном проговорити. Наше друштво присуствује клановским борбама унутар СНС и расплет свега ће значајно променити политичку сцену у Србији”, наглашава он.

Бивши члан СНС и некадашњи шеф ВБА да је Стефановићев утицај у странци сада безначајан, али да се на томе сукоб неће завршити.

“Зна Вучић да му је Стефановић, с обзиром на сазнања која поседује, латентна опасност. Он се плаши његове рекације, с обзиром да поседује сазнања о спрези криминала и врха државе”, наводи Стојановић.

С друге стране, Нинић истиче да је позиција у странци омогућила Стефановићу да зна како функционише пирамидално сакупљање новца у Београду.

“Он зна где је ишао новац од легализације и бесправне градње. Оно што њега сигурно највише чува су подаци до којих је дошао као министар полиције. Ту, пре свега, мислим на снимке прислушкиваних разговора. Да није тако, не би била оволика паника. Нема бољег и опаснијег сведока од њега. Наравно, он нема петљу да уђе у обрачун, али може да направи штету и зато му се више не верује”, закључује Нинић.