Прочитај ми чланак

Шта кажете за оптужбе на рачун власти за издају и велеиздају?

0

Песник Оскар Давичо је опевао и овековечио Србију међу њивама и шљивама. Данас би, да је жив, могао да „плаче“ над Србијом која сама себе издаје, суочену са унутрашњим оптуживањима за издају и велеиздају.

       Мета оптужби дас издају био је режим Бориса Тадића. Сада су исте – чак појачане – оптужбе усмерене према новој власти. Према председнику Србије Томиславу, премијеру Ивици Дачићу и првом вицепремијеру Александру Вучићу. Понајвише према Дачићу… Посебно после скупштинске „косовске битке“ поводом резолуције за преговоре са Приштином…

       Је ли нова власт – која је освојила власт обећавајући све суопротно од онога што је унела у резолуцију – заиста већ стигла до издаје и велеиздаје?

Жељко ЦВИЈАНОВИЋ, главни уредник Новог стандарда         

Ови су више несрећници него издајници, издаће, а неће ништа добити

       ЦЕЛА наша елита је издајничка и то не само у националном и државном смислу, већ и вредносном.

       Власт се сада налази између елите која попуњава медијски простор и странаца који све то контролишу. Власт се антипатриотски позиционирала у оквиру платформе, све уз оно Томино да носи свој крст, али странцима то није било довољно и сада се у афери са „Нашима“ тражи да се позиционира изразито антипатриотски и да се сврста уз невладине организације.

       За разлику од ДС, која нема проблем с тим што су издајници (само кажу „ови су к’о и ми“ и добијају на томе компаративну предност), СНС има проблем са својом издајом, јер је дошла на власт као свет који има патриотског легитимитета.

       При том, сви ови нису издајници већ више несрећници – јер ће издати, а неће ништа добити. Недић је био издајник, али озбиљан човек који је рачунао шта добија. А ови нису добили ништа.

       Ево, Дачић је за кратко време постао човек коме нико не верује и који се бламира у сваком наступу, јер је испрепадан хапшењима својих људи и изборима који би произашли из тога, као и захтевима које мора да испуни странцима.

       Вучић је сада јачи него што ће бити икада и желео би на изборе, али странци (који копају провалију између њега и Томе) кажу да мора да се држи Дачића, јединства које је постигнуто око резолуције и – нема на изборе. Дакле, Вучић сада ради посао који му неће донети никакву политичку корист (да не говорим да неће Србији донети никакву корист).

       Тома је човек који је ретерирао да не би био изолован, да не би погинуо и сада је слабији и овде и код странаца.

       Они због личних калкулација наносе Србији озбиљну штету, при чему ништа не добијају и све губе. Даље, издајник може да донесе неку одлуку, а ови не могу ни то.

       Дакле, морамо мењати елиту. То се ради широким друштвеним покретима, окупљањима, борбом у јавном простору и  формирањем алтернативног јавног простора.  

Љубомир КЉАКИЋ, политиколог и публициста         

Политика капитулације и кукавичлука епских размера

  • Начин на који је Дачић извео овај лупинг говори о његовим политикантским спретностима, говори да ће се све лоше завршити и по Србију и по њега. Покушај да се цела Србија превари на јефтин кафански начин, значи да смо спали на можда најнижу грану

       ОВО што је било у скупштини показло је сав јад и беду српске политике: да је то тужна делатност у којој учествују људи недорсли ситуацији како у погледу знања тако и моралности.

       Гледали смо превртаче и преваранте, било је запањујуће и као да сам гледао бедну провинцијску приредбу људи који ко зна на чему су у том тренутку. А то не говори ништа добро о томе шта ће нам се дешавати убудуће.

       Испоставило се да Србија има само једну политичку партију (ДСС) и конгломерат неких организација које су представљене као партије, које су уствари заједничка политика капитулације, одустајања и кукавичлука епских размера!

       Данас премијер Дачић чак говори да са Косовом може да се разговара о столици у УН. О таквом премијеру мислим све најгоре.

       Начин на који је он извео овај лупинг говори о његовим политикантским спретностима, говори да ће се све лоше завршити и по Србију и по њега. Покушај да се цела Србија превари на јефтин кафански начин, значи да смо стигли на можда најнижу грану.

       Шансе Србије су сада толико мизерне да је она фактички пристала на све што ће јој се десити у наредним месецима.  

Милорад ВУЧЕЛИЋ, главни уредник недељника Печат         

Чека нас само – велеиздаја

  • Видимо шта је изродила Резолуција – столицу Косова у УН! Смисао целе Резолуције је био да се не вежу руке у даљој издаји земље

       ТЕШКА је нијанса између издаје и велеиздаје. У сваком случају, када је реч о ДС и Дачићу, могу да се договоре и што се мене тиче сасвим је свеједно ко ће имати титулу издајника, а ко велеиздајника.

       То су у суштини исте политике – Дачићева наставља кораке тамо где је ДС стао. Зато се већ данас говори о столици Косова у УН, и ако је то последица платформе, резолуције и образложења – онда је јасно чему то служи. Направили су једну велику муљавину у којој се не зна како изгледа платформа, шта је у образложењу, а шта је резолуција.

       Поготову што је сама скупштина била срамни циркус, каламбур, низак, сраман, безвезан. Видимо шта је изродила Резолуција – столицу у УН!

       Смисао целе Резолуције је био да се не вежу руке у даљој издаји земље. Сада нас чека само велеиздаја.

АРТЕМИЈЕ, владика Рашко-призренски од 1991. до 2010.

Бојим се да је све ово била фарса и обманa народа

       ДА ВАМ кажем право: још никаква документа нисам видео и прочитао, па не могу да донесем суд. Али, преко изјава које се само преко тв-дневника емитују и које сам имао прилике да чујем – није охрабрујуће ово што се ради.

       Бојим се да ће бити у праву они који сматрају да је све ово била фарса и још један начин обмане овог народа на путу издаје Косова и Метохије.

       На основу онога што сам пратио – имам тај утисак.

Гојко ЂОГО, књижевник

Поводом Косова не смемо да капитулирамо

  • Какав ће бити исход око Косова – то треба питати Господа, јер нико не зна одговор

       НАША Скупштина личи на циркус, а ми као народ нисмо то заслужили. То је неодговорно понашање према отаџбини и народу, а Резолуција коју су донели неће нарочито допринети нашим односима и борби за Косово.

       Немам потпуни увид у папире, као ни други, па се за сада може рећи да Резолуција неће ни наудити.

       Јер, то су људи који тамо живе (на КиМ) – можда и у нужди – прихватили као разуман документ, а прихватила је и Црква, што је за мене довољан аргумент да неће шкодити и улива ми поверење.

       Понашање  ДС је противречно. Разумем да је дужност опозиције да амандманима проверава документ који доноси Влада, али не ваља ни ту позицију злоупотребљавати. Постоје питања око којих вреди расправљати, али и ова око којих треба слегнути раменима.

       Какав ће бити исход око Косова – то треба питати Господа, јер нико не зна одговор. Ја само мислим да не треба да капитулирамо и тек тако се предамо и отпишемо Косово.

       И раније је у нашој историји било тешких тренутака тако да не бих могао да кажем ништа коначно.

 

(Факти)