Прочитај ми чланак

ШТА ЈЕ ПРИНЦА ЧАРЛСА ИНТЕРЕСОВАЛО ИЗ НАШЕ ИСТОРИЈЕ: Принц на вечери коју приређује Вучић ВИДЕО

0

Председник Владе Србије Александар Вучић у здравици на вечери коју је приредио за британског престолонаследника рекао гостима да је уверен да ће из наше земље понети најлепша сећања.

Уверен сам да ћете спознати традиционално српско гостопримство током боравка у Србији и да ћете из наше земље понети најлепша сећања, изјавио је вечерас председник Владе Србије Александар Вучић у здравици на вечери коју је приредио за британског престолонаследника Чарлса и његову супругу Камилу.

Дижем ову чашу за здравље принца од Велса и војвоткиње од Корнвола, за добробит и даљи прогрес пријатељског британског народа, за нашу заједничку добробит, рекао је Вучић на свечаној вечери у Дому гарде у Топчидеру.

Уједињено Краљевство и Србија су повезани дугогодишњим односима, успостављеним 1937. кад је први британски конзулат отворен у Београду, подсетио је Вучић. Били смо савезници у два светска рата и данас смо, суочени са изазовима модерног света, додао је он.

Фото Твитер

Фото: Твитер

Добродошли сте у нашу земљу, рекао је Вучић принцу Чарлсу и додао да се нада да ће долазити чешће.

После последње посете принца Чарлса пре 38 година и Маргарет Тачер две године касније, овде нисмо видели премијера Велике Британије, ни принца од Велса, нити било ког толико значаја из ваше земље, надам да ћете долазити чешће у Србију, да ћете заволети нашу земљу и дивне људе, рекао је Вучић.

Људи које сте срели вечерас су поносни због тога и сви смо узбуђени да вас угостимо овде и извините ако смо негде погрешили, закључио је Вучић своју здравицу.

Вечери су присуствовали принц Александар Карађорђевић са супругом Катарином, као и званице из политичког, културног и јавног живота Србије.

Вучић ће, како је раније најављено, принцу од Велса поклонити икону Белог анђела, а реч је о реплици чувене фреске из манастира Милешева, која је на листи светске баштине Унеска и носи Прву категорију заштите.

Ова реплика рађена је у иконописачком атељеу женског манастира Св. Васкрсења Христовог у Каћу, у Епархији бачкој и традиционално је обложена 24-каратним златним листићима и финално украшена сребрним филиграном призренске школе, пренели су београдски медији.

Принц од Велса и војвоткиња од Корнвола допутовали су данас у званичну дводневну посету Србији, у оквиру шире посете региону.

Принца Чарсла, који је дошао у Београд после 37 година, и његову супругу на Aеродрому „Никола Тесла“ дочекали су Aлександар Вучић и председница Народне скупштине Маја Гојковић, у присуству гарде и уз традиционалне српске обичаје – погачу и со.

Чланове британске краљевске куће Винџор потом су у згради Председништва на Aндрићевом венцу примили председник Србије Томислав Николић и његова супруга Драгица.

Николић и принц Чарлс су разговарали о дугогодишњем савезништву двеју земаља, искованом у два светска рата, тренутној ситуацији у Европи и односима између бивших југословенских република.

Председник Србије и принц од Велса су положили венце код Спомен-костурнице бранилаца Београда и на Војном гробљу Комонвелта, одајући пошту искушењима и жртвама, војницима, али и грађанима Србије и Велике Британије, током два светска рата.

Принц Чарлс састао се и са српским патријархом Иринејом, а претходно је као велики заговорник дијалога међу највећим светским верама, учествовао у међурелигијском дијалогу представника хришћанских, исламске и јеврејске заједнице у Конаку књегиње Љубице.

Пре тога су Чарлс и војвоткиња од Корнвола прошетали Калемегданом, а британски принц је посетио и Храм Светог Саве, чија историја, такође, повезује народе Велике Британије и Србије, док је војвоткиња од Корнвола посетила Дом за децу у Звечанској улици, где јој је представљен пројекат „Породични сарадник“ који заједнички спроводе Министраство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, УНИЦЕФ и Фондација Новак Ђоковић.

Обилазак дизајн-инкубатора „нНва искра“ био је прилика за разговор министра Срђана Вербића с принцом од Велса.

Принц од Велса био је данас гост принца Aлександра и принцезе Катарине Карађорђевић у краљевском двору на Дедињу.

Другог дана посете принц Чарлс и његова супруга Камила боравиће у Новом Саду, а за сутра је предвиђено и једино јавно обраћање принца од Велса, и то на пријему у Скупштини Србије.

Шта је принца Чарлса интересовало из наше историје

Београд — Историчарка Дубравка Стојановић која је била лични водич принцу Чарлсу и војвоткињи Камили у току шетње Калемегданом изјавила је да је тонезаборавно искуство.

Она је за Б92 навела да је шетња трајала веома кратко, али да је била веома пријатна.

“Посетили смо најлепше делове Калемегдана. Принца и његову супругу је импресионирао поглед на ушће“, рекла је она.

Како је навела, британски престолонаследник је био изненађен тиме да је на месту где се налази ушће Саве у Дунав некада била граница са Aустријом.

“Принца Чарлса је занимало много тога. Он воли да се бави заштитом животне средине, занимао га је Победник, али смо разговарали и о Новом Београду који је некада служио само за становање, док је центар био у старом делу града“, навела је историчарка.

Дубравка Стојановић је навела да је имала трему јер се такве ствари “догађају једном у животу“, као и да је то незаборавно искуство.

Британски принц Чарлс и његова супруга отишли у обилазак Калемегдана након полагања венаца на Спомен-костурницу ослободилаца и на Војном гробљу Комонвелта.

Извор: Танјуг; Б92; видео: Б92