Прочитај ми чланак

ШТА ЋЕ РЕЋИ ТРАМП? Вучић опет са братом Си Ђинпингом

0

Председник Србије Александар Вучић је данас изјавио да "није увек лако" сачувати пријатељство с Кином, с обзиром на то како друге велике силе гледају на економски успон те земље, али је додао да ће Србија, "чувајући слободу одлучивања", наставити да гради "искрено пријатељство" с Кином.

Наводећи да Србија и Кина развијају сарадњу у „свим областима“, Вучић је током састанка са чланом Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Кине Јанг Дјиечијем казао да билатерална трговинска размена годинама расте, а да је у првих осам месеци ове године превазишла ниво из 2019. што је оценио као „невероватно“ у условима глобалне кризе због пандемије корона вируса.

FOTO: PrintScreen

Вучић је захвалио председнику Кине Си Дјинпингу и Комунистичкој партији као „носиоцу развоја те велике земље“ на подршци територијалном интегритету, независности и самосталности Србије.

– То је за нас једна од највећих вредности које данас као земља чувамо. Ми у Србији знамо и суочили смо се са различитим врстама притисака, знамо да није увек лако сачувати пријатељство са Кином, али ћемо, чувајући слободу одлучивања, наставити да градимо искрено пријатељство према Кини – казао је Вучић током састанка у Палати Србија у Београду.

Замолио је да Кина размотри даље инвестиције у Србију и најавио нове билатералне договоре о инфраструктурним пројектима који ће, по његовим речима, значити бољи живот за градјане и решавање неких од њихових вишедеценијских проблема.

– Нећемо заборавити посету председника Сија Смедереву, када је личним ангажовањем сачувао посао директно 5.000 радника, а индиректно 10.000 или 12.000 људи. Када прође епидемија, очекујемо га опет у Србији да му покажемо да наше гостопримство нема премца бар у овом делу света – истакао је Вучић.