Прочитај ми чланак

Шта ће бити са Железничком станицом: Рокове пробијају, тендере не расписују

0

Стара Железничка станица у центру Београда на Савском тргу престала је да буде саобраћајно чвориште средином 2018. године. Тада је званично угашена. Најављено је да ће у згради бивше Железничке станице бити пресељен Историјски музеј Србије. То се ни након четири године од затварања станице није десило. Једино што је сређено је фасада, док унутрашњост зграде и даље изгледа напуштено и руинирано.

Стара Железничка станица у центру Београда престала је да ради још у јулу 2018. године. Било је доста дилеме шта ће ту да буде и ко ће у будућности да управља ти објектом.

Наиме постојала је могућност да га преузме предузеће Београд на води. Уговором који је склопљен са предузећем Београд на води, у којој је већински власник арапска фирма Игл хилс, даје се могућност бесплатног коришћења одређених објеката уз услов да се уложи новац у реновирање. На том списку су осим зграде Геозавода, хотела Бристол и група зграда у четврти Савамала, главна зграда Железничке станице, Фабрика хартије, Окретница вагона, зграда Поште.

План за Железничку станицу

Станица на Савском тргу званично је престала да служи железничком саобраћају 1. јула 2018. и поред негодовања бројних путника и саобраћајних стручњака. Нова је пребачена на Прокоп који до дан данас није завршен.

Следеће године, у септембру 2019. почела је реконструкција фасаде. Тендер је расписала републичка Дирекција за имовину.

Посао је додељен без тендера, у преговарачком поступку. То значи у директним преговорима са изабраним конзорциојумом две фирме Кото и АЛП инжењеринг из Београда.

Реконструкција је коштала првобитно око два милиона евра. Тај износ се у међувремену неколико пута мењао, јер су се појављивали „непредвиђени радови“.

Тендер успешан тек из трећег пута

Какви су планови за зграду Железничке станице саопштио је годину дана касније председник Србије Александар Вучић.

„Паметно је осмишљено да у згради старе Железничке станице, пошто ћемо имати испред споменик Стефану Немањи, направимо музеј средњовековне Србије”, рекао је тада Вучић.

Од тада до данас, како се може видети на лицу места, у згради ништа није урађено.

Прва два поступка су била обустављена. Тек из трећег пута је успешно завршен тендер, крајем новембра 2021.

Уговор вредан близу 10 милиона динара додељен је фирми Гроуп брендоманиа из Новог Сада. У доступној документацији се не наводи рок за завршетак радова.

Као корисник зграде Железничке станице у катастру се води Историјски музеј Србије, док је својина и даље државна.

Подсетимо, током озваничења своје кандидатуре за градоначелника Београда испред дела опозиције окупљеног око ССП,НС, ДС, Владета Јанковић је рекао да ће враћање Железничке станице на стару адресу бити приоритет.