Прочитај ми чланак

Шта ако Вучић заиста поднесе оставку и ко га у том случају мења?

0

Председник Републике може поднети писмену оставку, коју доставља председнику Народне скупштине. Ако се то догоди, замењује га председник Народне скупштине најдуже три месеца, пише у Закону о председнику Републике.

Уколико би Александар Вучић, који обавља функцију председника државе, поднео оставку, што је као, чини се невероватну, могућност изнео главни уредник таблоида Информер, Србију би водио Владимир Орлић, члан владајуће СНС.

Foto: print screen Pink

Како је рекао Драган Ј. Вучићевић да по информацијама које има од Вучићевих сарадника, он планира да поднесе оставку како би „неком другом“ препустио да уведе санкције Русији и призна независност Косова, у ситуацији када би притисци на Србију да ова два потеза повуче били толики да држава не може да их издржи.

Оставка председника је као могућност предвиђена Уставом и Законом о председнику.

У Уставу пише да мандат председника престаје истеком времена на које је изабран, оставком или разрешењем.

„Председник Републике подноси оставку председнику Народне скупштине. Кад председник Републике поднесе оставку, он о томе обавештава јавност и председника Народне скупштине. Даном подношења оставке, председнику престаје мандат“, наводи се у Уставу.

И у закону пише нешто слично, па се наводи да „мандат председника престаје кад оставка приспе у Народну скупштину“.

„Председник Републике дужан је да обавести јавност о томе да је поднео оставку и при томе може да образложи оставку. Ако председник Републике поднесе оставку, буде разрешен или спречен да извршава своју функцију, замењује га председник Народне скупштине најдуже три месеца. Док замењује председника Републике, председник Народне скупштине овлашћен је да представља Републику Србију у земљи и иностранству, да прима опозивна и акредитивна писма страних дипломатских представника, да распише изборе за Народну скупштину, да предлаже Народној скупштини кандидата за председника Владе, да врши надлежности у области одбране Републике Србије и да командује Војском Србије. Председник Народне скупштине који замењује председника Републике дужан је да распусти Народну скупштину у свим случајевима у којима је то уставна дужност председника Републике и да сваки изгласани закон прогласи указом“, предвиђа Закон о председнику.