Прочитај ми чланак

ССП писао ЕУ: Ако вам је Лукашенко диктатор, зашто подржавате Вучића?!

0

Уважени господине Билчик,

Поздрављамо Вашу осуду председника Белорусије Александра Лукашенка у вези са хапшењем Романа Проташевича, белоруског опозиционог активисте коме прети казна затвора од чак 15 година. Овај поступак сте грубо осудили називајући Лукашенка диктатором и најавили сте оштру реакцију Европске Уније. Такође сте додали да Лукашенко мисли да може да ради све што замисли и да је својим поступком угрозио људске животе.

Foto: Prentscren

Управо због ове грубе осуде питамо Вас због чега онда подржавате режим Александра Вучића, председника Републике Србије, који Александра Лукашенка лично дочекује на аеродрому уз највише државне почасти? У децембру 2019. године, Александар Лукашенко, човек којег називате диктатором и оштро критикујете, био је почасни гост Народне Скупштине Републике Србије у којој је дочекан уз громогласан и срдачан аплауз од стране представника владајуће коалиције у којој је доминантна Српска напредна странка Александра Вучића. Посланици опозиције су и ту седницу бојктовали због вишегодишњег гажења демократских процедура. Интересантно је да је од 2013. године, Драгомир Карић, народни посланик владајуће коалиције, почасни конзул Белорусије у Београду.

У свом говору у Народној Скупштини у Београду, Лукашенко је истакао да је дошао у земљу својих блиских пријатеља, а током свог говора, посебно је истакао да ‘’што се тиче избора, просто је немогуће направити слободније и демократскије изборе од оних који су одржани у Белорусији.’’ Додао је да Европа није била задовољна што у белоруском Парламенту нема опозиције и додао да опозиција и поред његове жеље није успела да пређе цензус, а за ту изјаву добио громогласан аплауз посланика владајуће већине. Подсетићемо Вас да након парламентарних избора одржаних у јуну 2020. године усред пандемије, Србија такође нема опозицију у свом Парламенту. Само пар недеља уочи избора, противно изборним законима, владајућа већина је у Скупштини Републике Србије изгласала смањење цензуса, наводно под изговором да у парламенту буде присутна опозиција. Проевропска опозиција је ове изборе бојкотовала.

У Европи, једино Александар Вучић и његов режим благонаклоно гледају на Александра Лукашенка и његов начин владања Белорусијом. Након избора у Белорусији 2020. године, таблоиди и медији у Србији који су под потпуном контролом Александра Вучића, срдачно су честитали Лукашенку победу на изборима. Уколико упоредимо начине владања, Вучић је пресликао Лукашенков модел тако што је готово све медије ставио под своју контролу. За сада, за разлику од свог узора, Вучић не хапси истакнуте опозиционе лидере, али уместо тога води против њих вишегодишње кампање сатанизације путем својих таблоида и медија.

Још једном Вас питамо због чега изостају речи осуде за Александра Вучића и његов режим који је довео до тога да је у извештају Института В- Дем Србија заједно са Белорусијом сврстана у категорију земаља у којима доминира изборна аутократија. Због чега благонаклоно посматрате режим Александра Вучића који Лукашенка срдачно дочекује и назива јединим правим пријатељем Србије и од кога може да научи како да успостави још снажнију контролу над државом и друштвом, да још више подрије владавину права као и да елиминише опозицију из Парламента? Народ у Србији очекује од Вас да немате двоструке аршине, те да се оно што осуђујете у другим земљама, осудите и у Србији.

Ана Стевановић, Интернационални секретар Странке слободе и правде