Прочитај ми чланак

ССП: „Олуја“ највеће етничко чишћење у модерној историји Европе

0

Ни 26 година након акције „Олуја“ која представља највеће етничко чишћење у модерној историји Европе, не зна се где су 1.183 особе, углавном цивили које су тада нестале. Током четири дана августа 1995. године протерано је више од 220.000, а убијено 1.800 Срба.

Одговорност за овај злочин је на онима који су водили акцију „Олуја“, али и на свима који одбијају да признају злочине и онемогућавају Србима да остваре своја имовинска и друга људска права – стоји у саопштењу Странке слободе и правде.

Даље се наводи:

Никада не смемо заборавити да је до трагедије Срба у Хрватској дошло, јер су Милошевић и Вучићев политички „отац“ Војислав Шешељ прво одбили мировни план З4, а затим обећали хрватском државном врху да се Србија неће мешати у сукоб, чиме су де факто дали зелено светло за војну операцију у којој су хрватске оружане снаге убијале старе, на њиховим кућним праговима и пуцале на цивиле који су се повлачили према Србији.

РТС који је тада водио Вучићев пријатељ и данашњи главни и одговорни уредник Вечерњих новости – Милорад Вучелић, цео дан је ћутао и вест о страдању Срба у Хрватској објавио у 24. минуту централног Дневника, што је још један доказ антицивилизацијског договора Туђмановог и Милошевићевог режима (Србин.инфо подсећа да је током дана на РТС емитован вишечасовни забавни кинески циркус?! и да НИКАКВЕ информације народ у Србији није могао да добије о томе шта се догађа са Србима из Српске Крајине јер није било као данас интернета и друштвених мрежа).

Странка слободе и правде (ССП) верује да да је годишњица „Олује“ прилика за стратешко промишљање за све народе Западног Балкана који морају да се окрену будућности, европским вредностима и добросуседским односима и да никада више не дозволе екстремним политичким елитама да их увлаче у ратове и злочине, а обавеза Србије је да политичке представнике нашег народа у Хрватској у томе подржи.