Прочитај ми чланак

ССП најоштрије осуђује изјаву Кличка, градоначелника Кијева, о Србима са КиМ

0

Градоначелник Кијева, Виталиј Кличко, је током боравка у Давосу изјавио да се "Украјинци боре против руског окупатора, као Албанци некада против српског окупатора“, поредећи борбу Украјинаца против Русије која их је напала, са борбом Албанаца који су по његовим речима некада били окупирани од Србије, навели су из Странке слободе и правде.

Странка слободе и правде најоштрије осуђује изјаву градоначелника Кијева која прекраја историјске и политичке чињенице о Косову и Метохији и српском народу.

„Није Србија могла да нападне ни окупира саму себе, већ је била нападнута од НАТО пакта без одлуке Савета безбедности УН. Тај преседан данас користи Русија када напада Украјину. На то што су многе земље признале независност Косова се позива руски врх када говори о праву делова територија Украјине да се одвоје и припоје Русији. Грађани Србије су били жртве, а не агресори и живели су месецима под бомбама као што данас живе грађани Украјине. Огроман број Срба је напустио Косово и Метохију, баш као што су милиони напустили Украјину“, кажу испред ССП.

Из Странке слободе и правде закључују да градоначелник Кијева не барата добро чињеницама.

„Изгледа да ништа од ових чињеница градоначелнику Кијева, који се шета по Давосу док грађани његове земље гину, није познато. Као што му није познат ни званичан став његове државе Украјине, која је међу првима осудила бомбардовање Србије и која ни данас није признала Косово као независну државу“.