Прочитај ми чланак

СС дивизије комуналне полиције вечерас крећу: Ко фалсификује пропусницу – кривична

0

Поставља се питање како ће неко добити кривичну пријаву за фалсификовање ковид пропусница, када оне као такве не постоје ни у једном закону!? Ако се не пробудимo као народ, следи нам невиђени прогон и контрола!

Начелник Комуналне милиције у Београду Иван Дивац најавио је да ће викенд бити искоришћен за „прилагођавање и упозоравање“ угоститељских објеката на обавезу ковид пропусница, а да ће од понедељка почети кажњавање уколико после 22 часа дозволе боравак гостију без зеленог сертификата.

Од вечерас у 22 сата, ковид пропуснице односно дигитални зелени сертификат, биће обавезни за улазак у угоститељске објекте. Дигитални зелени сертификат иначе садржи све податке о тестовима на ковид 19 и вакцинацији једне особе. У суботу и недељу ће све инспекције бити на терену, како би, заједно са угоститељима, проверили у пракси како функционише систем.

Ковид редари контролисаће ношење маски у одређеном простору. Између 15 и 20 патрола комуналне милиције, са по два милиционара, контролисаће примену ковид пропусница у угоститељским објектима која почиње у суботу у 22 часа. Град Београд има 392 комунална милиционара. Комуналцима је овај посао поверен по основу измена и допуна Закона о заштити становништва од заразних болести. Ипак, нису комунални милиционари једини који ће изаћи на терен, јер је најављено да ће контролу радити у сарадњи са Секретаријатом за инспекцијске послове, тако да на терен излази и руководство, шефови, начелници одсека, па ће људство бити много бројније.

Комунална милиција на терен излази по пријави грађана, по редоследу пријава. Раде и са инспекцијом и са другим надзорним органима, неретко имају позиве од МУП-а да се њима грађанин обратио због буке у локалу, прекорачења радног времена, а није поднео комуналцима пријаву.

Како и кога конкретно ће комунални милиционари контролисати зависиће од наредбе коју очекују. Велика је одговорност и ковид редара које морају да имају сва предузећа са више од три запослена.

Дигитални зелени сертификат може да се носи у папирном формату или у телефону и оба начина биће прихватљива за улазак у објекте у којима се служе храна и пиће после 22 сата.

– Приликом сваке вакцинације и сваког теста сви вакцинациони пунктови и све лабораторије преко сајта еУправе шаљу на мејл адресу лица дигитални зелени сертификат и већина наших грађана га је већ користила летос када је ишла на летовање. Уколико га случајно немате можете га штампати са сајта еУправе бирањем опције преузимање дигиталног зеленог сертификата – рекао је данас Вукашин Гроздић, саветник председнице Владе.

Додао је да је друга опција одлазак у пошту, где ће дигитални сефтификат бити одштампан сваком уз одговарајући лични документ који доказује идентитет.

– Дигитални зелени сертификат је потврда и о вакцинацији и о прележаној болести. То значи да сте имали прележану болест па је прошло 14 дана и да тада ту потврду можете користити наредних 210 дана. PCR који је негативан можете користити 72 сата, антигенски тест до 48 сати. Ту су и подаци о вакцинама – друга, односно трећа доза, као и тест на антитела, где ако се покаже да имате ИГГ антитела, може се користити до 90 дана – објаснио је Гроздић.

– Уколико се особа накнадно вакцинише или обави неки тест, нема потребе да поново вади дигитални зелени сертификат, јер ће се све промене очитати преко његовог QР кода – нагласио је Гроздић. Он додаје да обична потврда о вакцинацији неће важити, а да се признају дигитални зелени сертификати из земаља ЕУ и других земаља са којима Србија има споразум о признавању вакцинације или прележане болести.

Гроздић каже и да еУправа ради на изради посебне апликације која ће очитавати QР кодове, као новчаник, где ће грађани моћи да држе и складиштите те податке.

На седници Кризног штаба одлучено је да се у Србији уведу ковид пропуснице. Исто је на конференцији за медије након седнице потврдила и премијерка Ана Брнабић рекавши да ће ковид пропуснице бити уведене од суботе, 23. октобра само после 22 часа у свим угоститељским објектима.

– Одлучили смо да уведемо ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном простору зато што и даље имамо на снази противепидемијску меру коју нисмо мењали, а то је да угоститељски објекти раде до један, па не можемо ни да уводимо у ноћне клубове. У ресторанима, кафићима, баровима и сличним објектима након 22 часа нећете моћи да будете у затвореном простору без валидне ковид пропуснице – рекла је и додала да ковид пропусница није само вакцина:

– Валидан ковид сертификат представља потврда друге, односно треће дозе вакцине која није старија од 210 дана (за другу дозу, односно седам месеци). Ако сте примили другу дозу пре више од седам месеци а не трећу, није валидан сертификат. То је и негативан PCR тест не старији од 72 сата, као и негативан антигенски тест с тим што је валидан само 48 сати. Након тога сматрамо да није безбедно да боравите у затвореном простору. За странце, то је валидан ЕУ ковид сертификат, или сертификат друге земље са којом Србија има споразум о признавању ковид сертификата.

Како је рекла, решено је и како ће ковид редари или друга овлашћена лица тражити на увид уз ковид пропусницу лични документ са фотографијом, било личну карту или пасош, или било који други званични докумет.

– За то Влада мора да донесе посебну уредбу, тако да ће Влада Србије сутра усвојити ту уредбу, која ће практично дозволити да правно лице или предузетник, односно организатор догађаја дужан је да идентитет носиоца ковид сертификата провери увидом у документ са важећом фотографијом – истакла је.

Увођење ковид пропусница после 22 часа је само једна од мера, истиче Брнабић.

– Ово је само од 22 часа како бисмо могли да проверимо како функционише и да лако искоординирамо. Ако неко жели да има свадбу у угоститељском објекту и да је заврши пре 22 часа, такође му не треба ковид пропусница, уколико жели у затвореном простору у угоститељском објекту после 22 часа, мора да има ковид пропусницу.

Гостујући на Првој телевизији, Дивац је рекао да је у претходном периоду кажњено 47 правних лица, углавном тржних центара, јер нису поступали по важећим мерама за сузбијање епидемије корона вируса.

„У свим тржним центрима и већим продавницама мора да постоји ковид редар а што се тиче контроле по аутобусима, то је теже организовати. Грађани носе маске али се не може рећи да носе сви. Ипак нема много казни јер нам није циљ да кажњавамо већ да упозоравамо на обавезу поштовања мера“, казао је Дивац.