Прочитај ми чланак

СРПСКО-РУСКО-КИНЕСКА САРАДЊА: Николић са Јакуњином и Чепурином, Вучић у посети Кини

0
Spomenik ruskim borcima Toma Nikolic Aleksandar Cepurin, Jakunjin

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић (Архива)

Председник Србије Томислав Николић састаће са данас са председником Попечитељског Савета „Центра националне славе“ Владимиром Ивановичем Јакуњином и амбасадором Руске Федерације Aлександром Чепурином.

Како је саопштено са Aндрићевог венца, Јакуњин је и председник Фонда Aндреја Првозваног и председник и оснивач Светског друштвеног форума „Дијалог цивилизација“.

РУСКА „МЕКА“ ОФАНЗИВА: Међународна конференција „У трагању за безбедним светским поретком” у Београду

24 – 25. новембра 2015. године у Београду одржаће се Међународна друштвено-научна конференциjа «Jалта-Потсдам-Хелсинки-Београд: у трагању за безбедним светским поретком», посвећена актуелним питањима безбедности и сарадње у Европи, под високим поктовитељством Председника Србије Томислава Николића.

Конференција има подршку Министарства спољних послова Руске Федерације и Министарства спољних послова Србије.

Главни организатори конференције су руске невладине организације „Центар националне славе“ и Фонд Андреја Првозваног, заједно са српском невладином организацијом „Београдски форум за свет равноправних“, уз подршку Министарства спољних послова Србије.

Међународна друштвено-научна Конференција је уприличена поводом обележавања три значајна међународна јубилеја:

• 70-годишњица Конференције на Јалти;
• 70-годишњица од Потсдамске Конференције;
• 40-годишњица Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС)

Међународна конференција ће укључивати једну пленарну седницу која садржи следеће трибине:

1. Систем светског поретка и ратова. Јалта – Потсдам светски поредак и његово Хелсиншко продужење: Међународни геополитички и консензус система вредности.

2. Од ревизије историје и исхода протеклих ратова до геополитичког преуређења и нових ратова. Фашизам и нацизам у Европи седамдесет година након Победе: узроци, историјске паралеле.

3. Пројекти глобалне доминације и историјског искуства де-ескалације војних тензија у свету.

4. Вредност темеља новог глобалног консензуса.

Временско ограничење обраћања – 15 минута (укључујући 5 минута за питања и одговоре). Зборник са Међународне друштвено-научне Конференције биће објављен по његовом окончању.

Радни језици: руски, српски, енглески.

Пратећи догађаји који ће се одржати под покровитељством Међународне конференције:

• Међународни омладински Округли сто о учешћу младих у креирању новог простора безбедности и сарадње у Европи,
• Изложба историјских докумената посвећена 70-годишњици Конференције на Јалти и Потсдаму и 40-годишњици потписивања Завршног акта Конференције о безбедности и сарадњи у Европи.

Очекујемо да ће рад конференције представљати широки међународни диjалог о актуелним питањима анализе историjских и савремених аспеката безбедности и сарадње у Европи.

Jедан од наjважнијих задатака конференциjе jе отворена расправа о перспективама међународне сарадње ради развоjа сигурности и безбедности у Европи и свету у XXI веку.

У оквирима конференциjе биће размотрена питања међународног геополитичког и вредносног консензуса у вези са резултатима формирања Јалтинско-Постдамског система уређења света и његове хелсиншке пролонгације, анализа пројеката глобалне доминације и историјског искуства деескалације војне напетости у свету, а такође и вредносних основа и потенцијала новог међународног консензуса.

Састанак је заказан за 9.15 у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић боравиће од 24. до 27. новембра у посети Народној Републици Кини, током које ће се састати са највишим званичницима и представницима водећих компанија те земље.

Вучић ће учествовати и на 4. самиту шефова влада 16 земаља централне и источне Европе.

Премијер ће посету Кини започети учешћем на 5. економском и трговинском форуму Кине и земаља централне и источне Европе у граду Суџоу, током којег ће се састати са шефовима влада учесница овог форума.

Другог дана посете, предвиђено је да Вучић у Суџоу присуствује церемонији потписивања Оквирног споразума о модернизацији и реконструкцији мађарско-српске железничке везе на територији Републике Србије.

Он ће истога дана у Пекингу имати низ сусрета са представницима многобројних кинеских компанија.

Вучић ће се у четвртак, 26. новембра, састати са председником НР Кине Си Ђинпингом и премијером НР Кине Ли Кећијангом.

Извор: Танјуг, Влада Србије, Србин.инфо