Прочитај ми чланак

Српско национално веће КиМ: „И од мало жара велика се ватра пали“

0

Српско национално веће Косова и Метохије изражава бојазан да би косовске власти својим континуираним провокацијама могле да продубе постојећу кризу. Свакодневна тортура, рушење гробља, запоседање бањског комплекса "Рајска Бања", као и узурпација земљишта у приватном власништву при нелегалној градњи пута у Сувом Долу и многа друга непочинства, показују да су управо Влада у Приштини и органи власти који тако поступају рушиоци свих позитивних вредности демократских друштава.

У процедурама које се односе на Србе, приштинска влада и њени органи крше чак и законе које су сами донели. Користећи несрећна дешавања од пре неколико месеци у Бањској и кријући се иза њих, Влада Косова суспендовала је сва демократска права и слободе Србима на КиМ.

Такво поступање у овом тренутку само наставља да нагомилава негативне емоције, првенствено код Срба који, са пуним правом, власт на КиМ, као и њихове саучеснике у  међународној заједници, све више посматрају као окупаторе, али и код Албанаца којима се такве окупационе методе приказују као једини могући модел „наметања демократије“.

Не можемо а да не укажемо и на  узроке који су овакво стање произвели. Више пута смо критиковали однос власти у Београду према Србима на КиМ, али овога пута морамо да истакнемо и поражавајући однос ЕУ, а посебно њене водеће земље Немачке, према патњама и страдањима овдашњег становништва. Нарочито када имамо у виду улогу Немачке у погрому од 17.-19. марта 2004. године, али и у рушењу сваког договора који је имао макар и назнаке каквог-таквог  „добитка“ за Србе и Србију. Немачка је својом дугогодишњом подршком Куртијевој милитантној политици према Србима на Косову и Метохији, постала саучесник у њиховом прогону.

Сматрамо да  приштинска влада добрим делом носи одговорност и за немиле догађаје у Бањској. Вишемесечним претњама дугим цевима, институционалним и ванинституционалним притисцима, указивали су и указују грађанима да им је једини излаз расељавање или бунт. Очигледно је да постоји процена да је међу Србима преостало мало жара да заштите себе и своје породице од потпуног поробљавања. Подсећамо да и мало жара велику ватру пали. Капацитети за трпељивост Српског народа све су мањи, а овакви поступци од стране Приштинских власти утичу на то да потенцијали за нове сукобе постају све већи. Како би се избегли сви лоши сценарији, позивамо све релевантне међународне факторе да обуздају Куртија у његовој „игри са ватром“.