Прочитај ми чланак

Српски тајкуни терају руски капитал из Србије, а држава им помаже!

0

МОСКВА – Групација ЗААБ Инкорпорејшн разматра могућност, на основу властитих негативних искустава, да позове потенцијалне руске инвеститоре да одустану од улагања у Србији.

„Страни инвеститори, упркос првим храбрим потезима нове владе, и даље трпе последице самовоље локалних тајкуна и њихових недозвољених веза са државном администрацијом – права мањинских инвеститора грубо се крше, а судство и регулаторна тела још увек су неспремне да улагаче заштите од системске корупције”, саопштила је данас компанија на конференцији за штампу у Москви, у свом седишту.

ЗААБ је прошле године заједно са својим локланим партнерима стекла контролу над скоро 25 одсто капитала компаније Вода Врњци, али само на папиру, истакнуто је у писаној изјави председника те руске групације Замира Абдулајева, коју је пренео директор за спољне односе компаније Дмитриј Сисоев.

Уколико се ситуација ускоро не промени, компанија ће упознати са својим негативним искуствима и остале чланице Трговинско-привредне коморе Русије, навела је компанија.

Према речима Абдулајева, управа Воде Врњци и већински акционар, фамилија Гобељић, не само да су страног инвеститора лишили увида у документацију, него су му ускратили и сва друга права која му је гарантовао закон, попут права на ванредну ревизију, сазивање скупштине акционара, и испитивање незаконито склопљених или директно штетних уговора.

„Наша досадашња искуства са поштовањем права страних инвеститора и са ефикасношћу прогона прекршилаца закона, са привредним судовима и регулаторним телима, попут Комисије за хартије од вредности, поразна су”, рекао је Абдулајев.

Према његовим речима, „два суштинска процеса” која је страни инвеститор иницирао летос, и која је надлежни Привредни суд у Краљеву био обавезан да покрене у року од осам дана, до данас нису ни започети, „под смешним изговорима”.

„Стоје кривичне истраге, пријаве за привредни преступ. Комисија за хартије од вредности од априла не може да реши ниједну од осам представки и пријава, снабдевених јасним доказима, о незаконитим поступцима већинског акционара Воде Врњци”, додао је председник ЗААБ-а.

Руски инвеститор тврди да су државни органи Србије сами утврдили у априлу 2011. да та пунионица воде остварује неколико пута већу добит од оне коју званично пријављује, али је након тога истрага заустављена, а кључни сведоци су након неколико месеци почели да мењају исказе.

„Није логично да Србија јавно позива инвеститоре из Русије, као и да од те пријатељске земље траже обимну финансијску помоћ, а да истовремено тим истим руским инвеститорима, онда кад се одазову позивима, ускрати права, укључујући елементарно право на заштиту властитог улагања”, казао је Абдулајев.

Он је додао да је Влада Србије исказала спремност да реши проблем руске групације и да ми стога не видим разлоге за даље одлагање.

Директор за спољне односе ЗААБ-а је подсетио на најаву председника Привредне коморе Србије Милоша Бугарина да ће наредног пролећа у Москви бити одржана инвестициона конференција на којој ће потенцијалним руским инвеститорима бити предложено око 45 објеката за капиталне инвестиције у Србији.

„Интерес руских инвеститора, међутим, биће показан само у случају да ти проблеми које група ЗААБ има у Србији, буду решени”, казао је он.

На питање да ли би ситуација са руским капиталом у Србији могла да утиче на давање кредита Београду, Сисоев је одговорио да о томе одлучују председник и влада, али да је Владимир Путин указао да дипломатска представништва Русије морају да штите руске инвестиције и да треба адекватно да реагују на све случаје дискриминације руских инвестиција.

 
(Бета)