Прочитај ми чланак

Српски парламент: ДСС – на Космету не живе криминалци, већ Срби!

0

Srpski_parlament_preduzeca_07062011(Б92)
ДС и ЛДП подржале формирање Анкетног одбора за утврђивање начина трошења буџетског новца на КиМ 2000-12, док ДСС сматра да је такво радно тело непотребно.

ДСС, наиме, предлаже да се тиме баве полиција и судови.

Иначе, посланици републичког парламента завршили су дебату о формирању Анкетног одбора о контроли трошења буџетског новца на Косову и Метохији.

Посланик ДСС са Косова Марко Јакшић казао је да та странка није за формирање тог радног тела и због тога што је у току жестока борба за очување Косова и Метохије. ДСС, према његовим речима, не бежи од те теме и радује се што ће Анкетни одбор утврдити јасну и чисту истину.

“Циљ овог предлога је да се грађанима огади Косово, да им се каже да се не треба борити за Косово и да им се поручи да тамо живе криминалци”, рекао је Јакшић, који је мишљења да треба формирати анкетни одбор о томе како се финансирају поједини медији, а пре свега “они који форсирају стварање независног Косова и Метохије”.

Представници ДСС ће, како је најавио, учествовати у раду Анкетног одбора, иако сматра да нема потребе за његовим формирањем и да тим питањем треба да се баве полиција и судови.

Ко диже тон у парламенту
Дебату о Анкетном одбору у парламенту обележила је и расправа посланика ДС и ДСС око тона обраћања. Наиме, Стефановићу је засметао тон којим се Јакшић обратио током расправе. „Ово је било 20 минута тортуре“, рекао је он.

Посланик СНС и председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун, на чији се предлог расправља о тој теми, објаснио је да је предлог о томе формално поднео пошто је Одбор изгласао да треба да буде формиран Анкетни одбор.

“Нисам подлегао притиску јавности и неких медија. Под свакодвневним сам притиском Срба са Косова и Метохији који ме бомбардују информацијама и документацијом о ненаменском трошењу буџетског новца. Формирање Анкетног одбора је најбољи начин за утврђивање истине”, истакао је Дрецун.

Посланик СПС Дејан Раденковић рекао је да испитивање трошења буџетских средстава је велики интерес за Србе на Косову, иако је навео да можда није најбољи тренутак да се на ту тему сада расправља.

„Ако ништа, онда ће Анкетни одбор помоћи да надлежни органи добију информације и покрену поступке. Злоупотребе не треба да се посматрају селективно, ни страначки. Ко год да је злоупотребио новац намењен народу на Косову он није обичан лопов и за њега не треба да важи обична казна, већ двострука, јер је тиме угрозио и националне интересе и опстанак Срба“, напоменуо је Раденковић.

Он је напоменуо и да никоме на част не треба да служи да „пуни своје џепове под плаштом патриотизма“.

Шеф посланика ДС Борислав Стефановић мишљења је да Скупштина Србије мора формирати тај анкетни одбор, будући да је у обавези да уради нешто по том питању, пошто су је грађани бирали и да врши надзор над јавним финансијама.

„Било је паушалних ставова где и како иде новац на Косово и ко ће то разлучити, да ли можда судство или тужилаштво, када не знамо да ли ће суда бити у Косовској Митровици“, навео је Стефановић и објаснио да он, као иницијатор те идеје, није поднео формални предлог, јер је на то био дужан Одбор за Косово и Метохију.

„Тамо анђела нема и никог ко се није упрљао. Везује их братство и јединство у крађи из било које странке да су“, оценио је он и нагласио да на чело тог радног тела мора бити неко из опозиције, како се избор председника тог тела не би претворио у пословицу „дао кози да чува купус“.

Његов страначки колега и министар за Косово и Метохију у претходној влади Горан Богдановић казао је да је важно да се анкетним одбором „стави тачка на перцепцију о незаконитом трошењу новца на КИМ“.

Посланик ЛДП Зоран Остојић рекао је да су порески обвезници кроз буџет претходних година годишње плаћали 500 милиона евра све оно што функционише као остатак државе Србије на Косову и Метохији.

“И то тако кроз 13 година. Сви смо сведоци да је свашта било са тим новцем и не само новцем за Косово. Патриотизам је да се не краду народне паре, ни на Косову, ни у Ваљеву”, истакао је Остојић и напоменуо да прича о пљачки и ненаменском трошењу средстава не треба да се брани патриотизмом.

Анкетни одбор био би дужан да задатак изврши у року од 120 дана од конституисања и да Скупштини Србије поднесе извештај са предлогом мера.

Задатак тог тела био би, поред осталог, да сагледа стање у области трошења средстава буџета Србије на територији Косова и Метохије, да утврди начин трошења тих средстава, да ли су она наменски трошена и да ли су свима била под једнаким условима доступна, уз посебан осврт на подзаконске акте и критеријуме за расподелу тих средстава у области здравства, образовања, социјалне политике, културе, инфраструцтуре, локалне самоуправе, телекомуникација…

Посланици ће сутра „претресати“ амандмане на сет правосудних закона, међу којима је и „Маријин закон“, чије је доношење иницирао Слободан Јовановић, отац осмогодишње девојчице Марије која је 2010. године силована и убијена.