Прочитај ми чланак

Српски национални форум: Врх СПЦ и државе су издали наш народ на КиМ

0

Српски национални форум из Чаглавице оценио је јуче да је протест Епархије рашко-призренске против укидања динара и платног промена на КиМ „фарсичан“ и да „Црква делује ван времена и простора“ јер је претходних пет година ћутала на све потезе званичне Приштине и Београда који довели у питање опстанак Срба на КиМ, а са свима који су се таквој политици противили одбијала да разговара.

– Да се наш владика Теодосије у протеклих пет година одазвао барем једном на многобројне вапаје СНФ поводом многобројних ужасних поступака Приштине према нашем народу, али ако ћемо поштено и режима у Београду, можда данас не би морао да апелује и ламентира над судбином динара, чија је судбина већ одређена. СНФ већ десет година у име српског народа на КиМ упозорава, апелује, труди се, покушава… да ‘свима на свету’ објасни процесе на КиМ и ужасну ситуацију у којој се српски народ налази. И не само народ, него и држава и наша света Православна црква. Држава оличена у владајућој странци и њеном лидеру се бунила, али против СНФ… Црква, оличена у појединим епископима и садашњем патријархум се бунила, али опет против СНФ… Данас, нема никога да брани ни Цркву ни државу на КиМ, осим тог народа који је остао веран Богу, а издан и од Црквене и од државне врхушке“, истиче се у саопштењу ове организације Срба на КиМ, чији је председник Момчило Трајковић.

У СНФ сматрају да „данас сигурно не би били у позицији да се након 112 година динар, који је чак и у време владе Милана Недића био платежно средство, укине да је се владика Теодосије бар једном одазвао вапају СНФ као што се одазивао десетинама пута на позиве српских унесрећитеља из такозване Српске листе“.

– У праву је преосвећени владика када каже да ће ‘забрана динара вишеструко отежати исплате плата, пензија, социјалних примања, донација, стипендија, блокирати химанитарни рад од кога зависе посебно социјално најугроженији, онемогућити нормално финансирање здравствених и школских институција на којима почива живот у срединама насељеним Србима, а и тешко ће се одразити на живот СПЦ’, али када се нисмо бунили против укидања: судства, полиције, цивилне заштите, царине, губитка телефонског броја, електроенергетског система – Газивода и Валача, укидање таблица, прогона народних лидера и многих других непочинстава, да ли имамо сада моралног права да се бунимо против укидања динара, и само то прогласимо пропашћу народа!? – питају се у СНФ.

ЕРП је средином недеље апеловала на међународне институције да „зауставе Приштину у потпуном етничком чишћењу КиМ до ког би могла да доведе забрана коришћење динарске валуте и платног промета у динарима на простору КиМ“.

Наивност, ћутање, таоци

„Није баш у праву ЕРП кад у свом саопштењу каже да је ‘косовским Србима наметнута улога таоца које Приштина свим методама третира као грађане другог реда и отворено непожељно становништво, вероватно у нади да ће Београд под таквим уценама направити политичке уступке’.

Зар стварно мислите, ви цквени великодостојници, да се тек сад, након укидања динара, врши притисак на наше становништво ‘да би Београд учинио политичке уступке’!? Што то не рекосте пре него што је Београд, без икаквог притиска Приштине, Косову дао све. И што су тражили и што нису тражили. Што прећутасте Немачко-француски споразум и Охридски договор? А тамо је све дато! Наивно, наивно реаговање. Или намерно!? У дилеми смо, јер не можемо да верујемо да су наши великодостојници толико „упрегнути“ у одбрану Вучићеве издајничке „косовске политике“, да и не размишљају шта говоре!?, истиче се у саопштењу СНФ.