Прочитај ми чланак

Српски домаћин: Србија остаје без жита – робне резерве држе сумњиве фирме (ВИДЕО)

0

Републичка дирекција за робне резерве и владајућа Српска напредна странка уништавају српску пољопривреду и тиме што дају на чување пшеницу и кукуруз у силосе “сумњивим” фирмама, изјавио је потпредседник Странке слободе и правде Дејан Булатовић на конференцији за новинаре испред седишта те државне институције у Београду.

„У уговорима не пише колико је тај силос добио жита, зашто то крију. Зашто крију колико добијају пара. Ово је класично уништење српске пољопривреде и класична пљачка од стране Дирекције за робне резерве“, објасшњава Булатовић .

Он је као пример навео фирму „Агроомега“ из Жабља, чији је директорка Слађана Вогањац била на изборној листи Социјалистичке партије Србије, а против ње је Агенција за борбу против коруопције поднела пријаву због кршења Закона о јавним набавкама.

„Спорним власницима силоса” о чувању пшенице и кукуруза, омогућава се “пљачка српске пољопривреде”, истиче Булатовић и позва Државну ревизорску институцију да провери те уговоре.

“Ти уговори се праве по систему братија-партија и тиме се, осим пљачке, доводи у опасност Србија да у случају неке кризе за храном буде без ње. Онда нећемо имати хлеба, ни храну за стоку, а самим тим ни меса”.

Булатовић каже и да је податке о томе узео са сајта Агенције за привредне регистре, и то само за неколико случајева, док, по његовој оцени, има много таквих уговора.

„Дирекција добија “огромне паре” – 125 милиона динара годишње, има стотину запослених, а закључује уговоре у којима се не види ни колико су жита дали силосима, да се услови конкурса мењају по потреби њихових власника, подиже се и цена лежарине чиме се “пљачкају паори чије су руке крваве од напорног рада”, указује Булатовић и додаје:

“Нема више зеца испод амбара који грицка, него велики глодари поједоше све што пољопривредник произведе. Највећи глодар је Маријан Ристићевић, посланик владајуће коалиције. Он право лице Српске напредне странке, а још горе је што је и председник скупштинског Одбора за пољопривреду“.

Булатовић је закључио да су “медији писали о проневерама Ристичевића са силосом ,а пријаву је поднела Дирекција за робне резерве, при чему је реаговала и Државна ревизорска институција, али суд није урадио свој посао.

Иначе, док је Булатовић говорио новинарима, све време га је ометао Вучићев мегафон – Сима Спасић.