Прочитај ми чланак

Српски домаћин: Сељаци излазе на улице, блокираће институције и урадиће све…

0

Народни посланик и потпредседник Странке слободе и правде Дејан Булатовић оценио је да држава не помаже довољно пољопривредницима, и указао на алармантно стање у сточарству.

„Пољопривредници се муче, држава им не помаже довољно, а најалармантније је у сточарству. Уколико се не изађе са хитним мерама од стране државе у овом сектору ће се наставити тренд опадања броја домаће стоке у Србији. Потпуно је немогуће наставити са узгојом стоке, где улагање само за исхрану стоке износи више од 30 одсто од јединке која се на крају узгоја продаје“, рекао је Булатовић у разговору са пољопривредницима у Скупштини Србије.

Сматра да је узгој млечних крава је потпуно неисплатив и да се ти проблеми рефлектују у томе да нашег млека има све мање у продавницама.

Упозорава да нас очекује убрзо слична ситуација и са месом.

„Србија ће ускоро бити гладна ако држава хитно не помогне онима који нас хране“, истакао је Булатовић.,

„Ови људи су већ били на улицама и упозоравали на проблеме, тада их нико није чуо, осећају се превареним. Данас су овде, у Скупштини, да би се чуо њихов глас. Ја ћу и као човек пре свега и као заменик председника Одбора за пољопривреду у Скупштини тражити да се захтеви ових бораца да Србија не буде гладна, хитно уврсте на дневни ред овог одбора. Поставићемо и многа питања везана за рад Министарства пољопривреде и све оно што су погрешно урадили како због своје нестручности тако и зарад богаћења повлашћених. Изгелда да данас сви зарађују на њиховој муци, само не ови људи овде“, рекао је Булатовић.

„Званични државни подаци говоре да је број говеда смањен за 62 хиљаде (седам одсто), број свиња за 270 хиљада (девет одсто), а број живине за три милиона (16 одсто). Странка слободе и правде већ дуже време апелује да је неопходно да се донесу мере по питању акциза за гориво и субвенције како би се смањило улагање, а повисила добит, повољније обнове механизације, као и омогућавање конкуренције на домаћем тржишту и извоз без губитака“, закључио је Булатовић.