Прочитај ми чланак

Српски цариници тајно проводе санкције које је Европска унија увела Русији?

0

Руски телеграм канали су у четвртак јавили да Србија уводи санкције Русији у погледу увоза и извоза пољопривредних производа. Ово су саопштили народни посланици из Покрета обнове Краљевине Србије.

Директор Управе царина Србије Бранко Радујко морао је да се правда да нема никаквих санкција Русији, а није било ни забране извоза у Руску Федерацију.

Међутим, талас информација о увођењу санкција не јењава, а у редакцију РуСербиа стижу нове поруке које изазивају забринутост.

– Сва роба која се извози у Русију зауставља се на царини и врац́а се, или се одлаже један дан како би се повец́ао трошак због застоја, тако да се произвођачу не исплати да извози. Листе са подацима о извозницима Европској унији достављају српски царински службеници.

У року од 24 сата подаци о санкционисаној роби ЕУ (ово су њихове санкције, а не наше) уносе се у електронски царински систем, како би се аутоматски блокирало све што је везано за Русију. Царинике који одбију да раде нелегално (тако се овај посао може назвати – прим. аут.) за казну се одмах премештају што даље од куц́е, тако да ц́е некима и трец́ина плате бити потребна за одлазак на посао, али ц́е сачувати образ.

Према речима Млађана Ђорђевића, лидера покрета Ослобођење, из руске амбасаде још није било реакције на ове „санкције у пракси“.