Прочитај ми чланак

Српска: За нерадне дане проглашени Бадњи дан, Божић и 9. јануар – Дан Републике

0

Бањалука -- У Републици Српској нерадни дани ће бити 6. и 7. јануар, као и 9. јануар, саопштило је Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске.

dan-rs-2412

Верници православне вероисповести имају право на плаћени изостанак са радног места 6. и 7. јануара када се празнују Бадњи дан и Божић.

Божић је дефинисан као верски празник у складу са Законом о празницима Републике Српске.

Из Владе је саопштено да је према Закону о Дану Републике Српске 9. јануар празник.

„У дане празника Републике не раде републички органи и организације, органи јединице локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне делатности“, пише у саопштењу Министарства управе и локалне самоуправе.

Уставни суд БиХ раније је оспорио одредбе Закона о празницима РС према којима се 9. јануар прославља као Дан републике и та одлука Уставног суда БиХ је објављена у Службеном гласнику РС.

Уставни суд је оценио да је прослава Дана РС 9. јануара дискриминишућа по грађане овог бх. ентитета који нису Срби, јер се на тај дан обележавала и крсна слава РС – Свети архиђакон Стефан.

У РС је 25. септембра одржан референдум на којем су се грађани изјаснили да подржавају да се 9. јануар и даље обележава као Дан републике, а месец дана касније, 25. октобра, Народна скупштина РС је усвојила Закон о Дану РС.

Према новом закону, Дан републике се обележава и празнује као секуларни празник и нема обавезујући карактер.

Парламент РС је обавезао Владу РС да усклади Закона о празницима у делу који се односи на испољавање верских слобода, што до сада није урађено.