Прочитај ми чланак

СРПСКА НЕ ПРИХВАТА Резолуцију о Сребреници

0

Srpska-zastava Republika Srpska

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су иницијативе за доношење резолуција о Сребреници у функцији дестабилизације и даљег удаљавања народа у БиХ, али и својеврсни удар на Српску.

„Сви који су предлагачи таквих резолуција морају да воде рачуна какве ће то прилике или неприлике проузроковати у држави на коју се односе“, рекла је Цвијанових, преноси РТРС.

Амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон потврдио је да Уједињено Краљевство предводи процес израде нацрта резолуције Савета безбедности УН којом ће бити обележено 20 година од злочина у Сребреници, саопштава Амбасада.

Додао је да су у Амбасади упознати с извештавањем о том питању које је засновано „на лошој информисаности, да је још у току договор са сарадницима о тачном садржају резолуције, али очекују да ће њоме бити одата почаст жртвама геноцида у Сребреници и свима који су патили на свим странама у рату, као и да ће она охрабрити даљње кораке ка помирењу и бољој будућности за БиХ“.

Неки БиХ медији су објавили да Велика Британија припрема резолуцију а да су „главне мете“ Република Српска и њен председник Милорад Додик, те да се тако прикључује САД и Немачкој које су, како наводе, већ покренуле своје акције за слабљење Српске и Додика.

Фергусон, међутим, истиче да је „предлог резолуције, такође, прилика за међународну заједницу да се осврне на лекције из једног од најмрачнијих тренутака у историји Уједињених нација и понови нашу одлучност да се ангажујемо на спречавању геноцида, злочина против хуманости и ратних злочина“.

Председник Српске Милорад Додик позвао је јуче на формирање међународне мешовите комисије која ће са ове временске дистанце веома објективно проценити шта се десило у Сребреници и дати адекватне квалификације.

Он је изјавио и да неће отићи у Сребреницу јер не жели да својим присуством легализује нешто што је квалификовано као геноцид из, како је рекао, чисто политичких разлога.

Додао је да као човек који руководи РС не може да прихвати квалификације које не одговарају чињеницама, без обзира на то што, како је рекао, иза тога „стоји читав један свет који је управо хтео да се искупи кроз своје деловање или неделовање у то време“.

Како РТРС подсећа, и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требало би сутра да разматра предлог резолуције о Сребреници, чији су предлагачи посланици из бошњачких странака.

Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је ствар парламента БиХ како ће се на сутрашњој седници поставити према резолуцији о Сребреници, подсетивши да је став Српске да не прихвата такву резолуцију.

Резолуцију о Сребреници недавно је и Народној скупштини Републике Српске поднео потпредседник Српске Рамиз Салкић.

Недељко Чубриловић: Република Српска не прихвата резолуцију о Сребреници у којој ће се наводити да је тамо извршен геноцид

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је ствар парламента БиХ како ће се на сутрашњој сједници „поставити“ према резолуцији о Сребреници, подсјетивши да је став Српске да не прихвата такву резолуцију.

Он је додао да не може рећи како ће се по том питању понашати представници из Српске у парламенту БиХ, напоменувши да у досадашњем раду никада није прихваћено да таква иницијатива буде разматрана у Народној скупштини.

Чубриловић је подсјетио да је слична иницијатива недавно упућена у парламент Српске, те додао да је ствар Колегијума Народне скупштине како ће се опредијелити према „будућности тих аката“.

Кометаришући медијске наводе да Британија припрема резолуцију о Сребреници пред Савјетом безбједности УН у којој ће бити наведено да је „у Сребреници извршен геноцид“, Чубриловић је оцијенио да је то политички акт, али је право сваке државе да упути резолуцију одређеним институцијама, као и да је ствар тих институција на који начин ће прихватити те резолуције и декларације.

(РТРС)