Прочитај ми чланак

СРПСКА ЛИСТА неће да подржи Куртија, а подржавали крвнике Харадинаја и Тачија

0

Шеф посланичке групе Српске листе у косовској скупштини Игор Симић рекао је да ће се Српска листа жалити Уставном суду.

Разлог за то је што Српској листи по закону припадају два, а не једно министарство, као и да неће гласати за владу Аљбина Куртија.

© AP Photo

Симић је навео да је Српска листа поднела потписе 11 посланика, и да као таква, има права на два министарства.

„Прва прилика за деловање и одмах сте прекршили Устав. Добро знате да Српска листа са једанаест потписа посланика има право на два министарства која припадају невећинским заједницама и то не као ваш или било чији поклон већ као нешто што су нам грађани дали легални и легитимно гласајући за Српску листу на изборима. То смо вам предочили на састанку који смо имали заједно са једанаест потписа посланика што представља вечину од половине невећинских посланика у овој сали“, рекао је Симић.

Симић је напоменуо да је игнорисање права и кршење устава лош почетак за владу коју Курти планира да води.

„Ово је истовремено и лоша порука свим грађанима и због оваквог поступка Српска листа неће подржати ову владу, шта више упутићемо жалбу Уставном суду да би заштитили права нашег народа који се овим предлогом крши“, образложио је Симић.

Ово је по његовим речима порука која је послата грађанима да Куртију није стало до поштовања закона и владавине права.

„Ви сте, господине мандатару, овим послали поруку да вам није стало до закона, заштити права, демократијиа, што сте све споменули у вашем експозеу. Драго ми је, нажалост, што су то могли да чују и представници међународне заједнице, али и читава јавност, да би знали какву владу планирате да водите. Српска листа је добила гласове грађана како би се борили за њихова права. То је наша обавеза и зато још једном кажем нећемо подржати ваш предлог“, закључио је Симић.