Прочитај ми чланак

Српска иде путем Шкотске

0
Председник РС Милорад Додик | Фото: Бета

Председник РС Милорад Додик | Фото: Бета

(vesti-online.com)
Потписивање споразума између Београда и Приштине и фактичко признавање косовске независности од стране Србије, поново је у први план гурнуло могућност независности Републике Српске.

Тим питањем ових дана бави се већина званичника из Бањалуке, као и бројни аналитичари из БиХ и региона, а одређену пажњу посветили су му и неки инострани медији, нарочито они у Шкотској где се припрема референдум за издвајање те државе из Велике Британије.

И сам председник РС Милорад Додик својевремено је, у више наврата, истицао како Бањалука пажљиво прати збивања у Единбургу. О актуелним трендовима, Додик поручује да, ако се настави лоша позиција РС у оквиру БиХ, нико не треба искључити и размишљање да Српска заштити своја права.

– Косово је једнострано прогласило независност, и у томе имало подршку једног броја великих сила. Многи су хтели да то прикажу као изузетак, али ће можда та прича и на неким другим местима постати правило – рекао је Додик.

С друге стране, нешто је умеренији његов најближи страначки колега Небојша Радмановић. Он је ових дана нешто озбиљније анализирао ситуацију и оценио да у овом моменту не постоји значајнији број земаља који би могао да призна Српску, ако она прогласи независност.

– Моја је лична процена да то не треба радити у овом моменту, осим ако не будемо жестоко притиснути захтевима за централизацију, па да тај чин буде наш одговор – рекао је Радмановић.Иако истиче да још није време за независност, Радмановић указује на постојање Декларације Народне скупштине Српске која предвиђа да, ако више од половине чланица Уједињених нација призна Косово, и Српска може да крене путем осамостаљења.

– Причом о декларацији НСРС-а хтео сам да подсетим све политичаре, а нарочито бошњачке, а и грађане, да се са Републиком Српском нико не може играти. Нема места никаквим причама, јер постоји став парламента, а не неког појединца. То је изазвало буру код оних који све што ми радимо схватају као пут ка одвајању, а ево и њих да подсетим да Повеља УН даје народима право на самоопредељење и то право се Србима у БиХ не може узети – каже Радмановић.

Косово у ствари помаже

Професор историје на бањалучком Филозофском факултету Ранко Пејић каже да Срби у РС имају много више права и правних аргумената за тражење независности од косовских Албанаца.

– Ниједан представник фамозне међународне заједнице једноставно нема одговора на питање по чему то Косово има право на независност, а РС нема. Када их то упитате, остаје им само да слежу раменима, јер не могу да објасне да Албанци имају право на независност и то на територији на којој су пре хиљаду година ударени темељи српске државне и духовне самосталности. Зато сматрам да независно Косово представља камен темељац за независност РС, при чему ипак глобалне светске силе имају последњу реч – речи су Ранка Пејића.