Прочитај ми чланак

Срђа Трифковић: Покренути поступак за укидање Трибуналa

0

Срђа Трифковић сматра да би у Генералној скупштини УН требало покренути поступак за преиспитивање функционисања Хашког трибунала и његово укидање.

Дипломатским каналима треба сугерисати Русији и Кини да у Савету безбедности УН покрену расправу о Хашком трибуналу. Од почетка је јасно да је тај трибунал политичка институција, којом се квази – правно верификује политика западних сила на подручју бивше Југославије“, рекао Трифковић.

Он је током расправе о теми „Шта да раде Срби након пресуда Хашког трибунала“ у Бањалуци оценио да је неопходан прекид сарадње институција Србије са Хашким трибуналом и да због тога не би било никаквих негативних последица.

„У политици Запада сада је присутна само ‘батина’. Европски пут Србије дефакто не постоји и никада неће ући у ЕУ“, додао је Трифковић.

Он је истакао да ослобађајуће пресуде бившем команданту такозване Ослободилачке војске Косова /ОВК/ Рамушу Харадинају, те хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу не говори ништа ново.

Наивни су они који сада изигравају превелику изненађеност овим одлукама. Било би изненађујуће да земље оснивачи Хашког трибунала допусте да у њему буде осуђен било који Албанац или Хрват, јер би то била индиректна осуда самих САД које су стајале иза операције ‘Олуја’ и косовског суверенистичког покрета“, каже Трифковић.

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Републике Српске Јанко Велимировић истакао је да су ослобађајуће пресуде у Хашком трибуналу на штету српског народа и да је то потврда да је та институција антисрпска.

„Сада смо у пат позицији, а постоје и опције да се прекине сарадња са трибуналом. Сматрам да се треба прекинути однос са Хашким трибуналом, јер опада интерес за оно што се догађа у тој институцији“, рекао је Велимировић.

Он је нагласио да се треба појачати подршка Србима који се налазе у Хашком суду.

Расправу „Шта раде Срби након пресуда Хашког трибунала“ организовао је Српски демократски форум.

Извор: Пресс РС